Banjalučka kasa u suficitu: Dodatnih 4,9 miliona KM za velike projekte

Glas Srpske
Banjalučka kasa u suficitu: Dodatnih 4,9 miliona KM za velike projekte

Banjaluka - Grad Banjaluka će na osnovu prošlogodišnjeg suficita imati na raspolaganju dodatnih 4,9 miliona KM za realizaciju planiranih projekata, izjavila je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Božana Šljivar.

Odluka o načinu raspodjele ovih sredstava biće donesena na sjednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, 24. aprila.

Pored prošlogodišnjeg suficita, Skupština grada će se opredijeliti i u vezi sa neutrošenim namjenskim sredstvima za prošlu godinu.

Šljivareva navodi da je ukupan iznos po ova dva osnova 6,25 miliona KM.

"Od tog iznosa, za raspodjelu je predviđeno 4,9 miliona KM, dok je iznos neutrošenih namjenskih sredstava 1,35 miliona KM. Ukoliko Skupština grada usvoji ovu odluku, raspoloživa sredstva će najvećim dijelom biti usmjerena u finansiranje kapitalnih projekata", rekla je Šljivareva.

Ona je istakla da će za nastavak rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra prvog Karađorđevića u naselju Motike, iz suficita biti izdvojeno 600.000 KM, dodavši da će razlika sredstava biti obezbijeđena iz emisije obveznica.

"Za izgradnju nekoliko lokalnih vodovoda i kanalizacione mreže planirano je 450.000 KM, dok će za sanaciju i rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola biti izdvojeno 375.000 hiljada KM. Riječ je o sredstvima za obnovu Tehničke i Elektrotehničke škole, te nekoliko osnovnih škola", naglasila je Šljivareva.

Prema njenim riječima, za sanaciju trotoara na području grada biće izdvojeno 150.000 KM, dok će u Poslovnu zonu Ramići biti uloženo 175.000 KM.

"Uz dodatna sredstva Razvojnog programa UN, putem međunarodnog projekta regulacije rijeke Vrbas, iz suficita će u ovoj godini biti izdvojeno 138.000 KM, a jedna od većih stavki je i izgradnja objekta mjesne zajednice i policijske stanice u naselju Lauš u iznosu od 500.000 KM", rekla je Šljivareva.

Ona je navela i da je za tekuće održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva iz suficita namijenjeno 100.000 KM, uz dodatnih 200.000 KM koja su planirana rebalansom budžeta.

"Kada je riječ o neutrošenim namjenskim sredstvima, najzačajniji dio - od oko 700.000 KM odnosi se na civilnu zaštitu, odnosno biće iskorišten za poboljšanje opremljenosti vatrogasne jedinice", naglasila je ona.

Ona je podsjetila da će se na predstojećoj sjednici Skupštine grada naći i rebalans gradskog budžeta, koji će biti veći za 11 miliona KM u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu i iznosiće 144,9 miliona KM.

"U nacrtu rebalansa, koji ide na javnu raspravu, osim sredstava suficita iz 2017. godine, planirana su i sredstva od emisije obveznica u iznosu od šest miliona KM nominalne vrijednosti. Ovog trenutka se već zna da je emisija obveznica uspješno okončana i da je prikupljeno 240.000 KM više u odnosu na nominalnu vrijednost emisije, što će biti uključeno u prijedlog rebalansa", navela je Šljivareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana