Бањалучка Медицинска школа би могла да заврши на улици

nezavisne.com
Бањалучка Медицинска школа би могла да заврши на улици

Бањалука - Медицинска школа у Бањалуци могла би се наћи на улици, јер предузеће "Космос" тражи њено исељење из простора овог предузећа, рекао је јуче Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Радојичић је нагласио да ова школа уопште нема свој простор те да предузеће "Космос" након усвајања програма реструктурисања тражи исељење Медицинске школе, јер су прије његовог усвајања били пред стечајем.

"Ако 'Космос' добије судску пресуду, Медицинска школа би се сутра нашла на улици. Надамо се да се судски спор неће завршити у негативном смислу, јер ми уредно плаћамо закуп по уговору који је направљен, али морам поновити да је уговор склопљен прије него што је ово предузеће ушло у процес реструктурисања", објаснио је Радојичић.

Нагласио је да је у програму реструктурисања "Космоса" Медицинска школа вишак.

"То је у овом моменту највећи проблем, јер је читава школа због реструктурисања предузећа потенцијално на улици", упозорио је Радојичић.

Владимир Јагодић, директор Медицинске школе, рекао је да се судски спор води између Министарства просвјете и културе, Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, "Космоса", Медицинске школе и града Бањалука.

"Уговор о кориштењу простора нам важи још годину и по и надам се да ће се за то вријеме наћи неко рјешење за школу. Највјероватније ће то бити објекат Медицинске школе на Паприковцу у склопу медицинског кампуса", објаснио је Јагодић и додао да једну од највећих средњих школа у Бањалуци тренутно похађа 1.070 ђака.

Радојичић је јуче разговарао са директорима шест бањалучких основних школа и директором Електротехничке школе "Никола Тесла" о плановима за реконструкцију и санацију објеката ових школа, те нагласио да ће град за суфинансирање ових радова из буџета издвојити 150.000 КМ.

Школе са чијим директорима је одржан састанак су у програму редовног буџетског финансирања и то су основне школе "Милутин Бојић" Поткозарје са подручном школом Мишин Хан, "Георги Стојков Раковски", "Вук Стефановић Караџић" са подручном школом у Чесми, "Ћирилио и Методије" Пискавица, "Иво Андрић" и подручна школа "Војислав Илић" Бочац.

"Ово су школе у којима ће град суфинансирати одређене радове реконструкције, док ће у Електротехничкој школи 'Никола Тесла' бити замијењена комплетна столарија", појаснио је Радојичић.

Додао је да Градска управа има евидентиране све потребе основних и средњих школа, које захтијевају велика финансијска средства.

Радојичић је истакао да, осим Медицинске, и Грађевинска школа има проблем са смјештајем, док Техничка школа има једно цијело крило школе које није употребљиво те да је неадекватан и смјештај Угоститељске школе.

Нагласио је да пројектантска кућа треба до краја марта да завршити свој посао у вези с питањем доградње објекта ОШ "Бранко Радичевић" са десет нових учионица и једним крилом.

"То значи да би од 1. априла ресорно министарство могло расписивати јавни тендер, избор извођача и финансирање", закључио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана