Banjalučka Julija u maju dobija virtuelni spomenik

N1
Banjalučka Julija u maju dobija virtuelni spomenik

Banjaluka ima jednu legendu, koja vijekovima zaokuplja generacije. Radi se o Safikadi, banjalučkoj Juliji.

Sada su zainteresovani i učenici i studenti iz Mostara, koji su nedavno započeli projekat pravljenja virtuelnog spomenika. Do maja će biti završen i dostupan posjetiocima širom svijeta.

Legenda kaže da je lijepa Ferhat pašina unuka voljela turskog vojnika, koji je život izgubio na dalekom frontu.

Druga verzija kaže da je Safikadin voljeni, bio austrougarski vojnik, za njenu banjalučku porodicu okupator, te je ljubav bila zabranjena.

I bez obzira, da li se vjeruje u radnju iz 16. ili 19. vijeka, niko ne dovodi u pitanje, da je devojka zbog nesrećne ljubavi okončala život bacivši se pred topovsko đule. I baš zbog toga, vjeruje se da, paljenje svijeća na njenom grobu, donosi sreću u ljubavi.

Jedna od najvećih legendi i najljepših znamenitosti Banjaluke, označena je, samo pločom. Iako su iz Turističke organizacije grada, još prije nekoliko godina najavili izgradnju spomenika Safikadi to se još uvijek nije desilo.

Virtuelni Spomenik Safikadi, odlučili su pokloniti učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti iz Banjaluke i Mostara.

Ova grupa upravo radi na izradi 3D suvenira. Prošli su faze teoretskog upoznavanja sa legendom, sada crtaju skice.

Formirani su timovi koji rade i na izradi njeb sajta "Safikada.com", mobilne aplikacije, elektronskog dijela na Android platformi. Izazov je omogućiti zaljubljenima, da sa bilo kojeg mjesta na svijetu, upale svijeću za sreću u ljubavi.

"Putem aplikacije koja će biti dostupna na pladž store i putem društvenih mreža mladi iz bilo kojeg kraja svijeta će moći da se konektuju, pošalju poruku i izaći će im na displeju ime i prezime, iz kojeg su grada i da su oni upalili tu elektronsku svijeću. Na drugom dijelu će biti pokretna kamera koja će uslikati svijeću i poslati im sliku kao uspomenu na grad Banjaluku", pojasnila je Željka Gajić, PR Robokidsa. 

Izgradnju virtuelnog hrama ljubavi organizuju Edžit centar Banjaluka i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH.

Idejni projekat za spomenik od mermera, prije dvije i po godine, uradila je Turistička organizacija grada. Spomenik će koštati oko 100.000 KM, a sredstva još nisu obezbjeđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana