Banjalučanima topli stanovi, problemi sporadični

Glas Srpske
Banjalučanima topli stanovi, problemi sporadični

Banjaluka - Od početka sezone grijanja u Banjaluci prošlo je nešto više od dva mjeseca, a korisnici daljinskog grijanja za sada nemaju većih primjedbi na njegov kvalitet.

Andrej E. iz naselja Borik kaže da je ranije situacija u vezi sa pitanjem kvaliteta grijanja bila lošija, ali da se stvari mijenjaju na bolje.

- Iako smo blizu toplane kvalitet grijanja u posljednjih deset godina je bio prilično loš, a sada se polako popravlja. Generalno grijanje je dobro i niko se ne žali kao prije - kazao nam je Andrej. 

Istog mišljenja je i njegova komšinica Marina P. iz ulice Živojina Mišića.

- Za sada sve veoma dobro funkcioniše. Koliko sam upućena ni ostali stanari nemaju primjedbe - kazala je ona.

Sa toplim radijatorima mogu se pohvaliti i mještani ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši.

- Zaista nemam nikakve primjedbe na kvalitet grijanja kako ove tako ni nekoliko sezona unazad - kazala je jedna mještanka ovog naselja.

Stanari ulice Majke Jugovića sa Starčevice hvale se da godinama imaju dobro grijanje, te da je tako i ove sezone. Posebno ih raduje što su radijatori topli cijelu noć. Jedan od mještana rekao je da je velika prednost objekta u kojem živi i to što je dobro izolovan pa je energetska efikasnost na najvišem nivou.

Iako je većina Banjalučana zadovoljna grijanjem, dio njih i dalje ima probleme.

Mirjana Š. koja živi u ulici Carice Milice u Obilićevu kaže da konstantno mora da dogrijava svoj stan koji se nalazi na posljednjem spratu zgrade. 

- Kvalitet usluge i cijena nisu proporcionalni. Samo malo dalje blok zgrada ka vrhu ulice ima odlično grijanje - kazala je ona.

Iz preduzeća “Eko-toplane” ne spore da postoje određeni problemi, ali i poručuju da čine sve da ih riješe. 

Podsjećaju da je toplifikaciona gradska mreža stara više od 45 godina i da su pojedini dijelovi u veoma lošem stanju.

- Naše aktivnosti i sredstva su usmjereni na otklanjanje ovih nedostataka. S obzirom na činjenicu da je riječ o veoma zahtjevnom i obimnom poslu, rješavanje ovih problema je dugotrajan proces, posebno znajući da je pojedine dijelove sistema daljinskog grijanja potrebno u potpunosti rekonstruisati. U svakom slučaju, nastojimo da brzim reakcijama saniramo kvarove u najkraćem mogućem roku. Sve tehničke ekipe su konstantno na terenu i rade na osposobljavanju mreže, kako bi korisnici imali urednu i redovnu isporuku toplotne energije - kažu u “Eko-toplanama”.

Kvarovi na instalacijama

U “Eko-toplanama” napominju da je održavanje unutrašnjih instalacija kao i zajedničkih unutrašnjih instalacija u nadležnosti samih korisnika odnosno ZEV-ova, a da se većina zaprimljenih reklamacija u prethodnom period odnosila upravo na kvarove na ovim dijelivima toplotnih instalacija zbog čega pojedini korisnici nisu bili zadovoljni kvalitetom grijanja.

Ipak, dodaju i u tim slučajevima, njihove tehničke ekipe pristupaju rješavanju i ovih problema, jer žele da obezbijede što veći komfor i neometanu isporuku toplotne energije.

- Nažalost, ovakvi slučajevi nisu rijetkost, a oduzimaju mnogo vremena ekipama na terenu - zaključili su u “Eko-toplanama” Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana