Autobus stiže u više dijelove Česme

Vesna Popović
Autobus stiže u više dijelove Česme

Banjaluka - Trasa autobuske linije 9B koja saobraća kroz mjesnu zajednicu Česma dogodine bi trebalo da bude produžena za kilometar i po, čime će biti riješen jedan od najvećih problema mještana čija su domaćinstva u višim dijelovima ovog naselja.

Kada je uspostavljena linija 9B, nakon posljednje stanice u Česmi nije bilo mnogo kuća. Međutim, posljednjih godina je naseljeno mnogo stanovništva, pa su neki od njih prinuđeni da kilometrima pješače do prve stanice.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je prethodno potrebno zaključiti ugovore sa vlasnicima parcela o kupovini zemljišta.

- Osnovni preduslov da počnemo sa tim poslom jeste da se riješe imovinski odnosi sa mještanima na toj trasi. Na dva mjesta moramo proširiti saobraćajnicu kako bi autobus mogao bezbjedno da saobraća, te urediti okretnicu na novoj lokaciji - rekao je Sandić.

Dodao je da su uveliko počeli sa pripremama za realizaciju tog posla.

- Savjetu mjesne zajednice Česma smo dostavili spiskove vlasnika parcela na toj dionici, koji će ih kontaktirati i objasniti im o čemu je riječ. Potrebno je da vlasnici zemljišta potpišu ugovore sa gradom o eksproprijaciji kako bi te površine bile dostupne za radove - rekao je Sandić.

Pod uslovom da se riješe imovinski odnosi Sandić je rekao da će nadležno Odjeljenje ovo pitanje uzeti u obzir prilikom  planiranja sredstva koja su neophodna za ove radove u budžetu grada za 2019. godinu.

- Teško je reći koliko će novca biti potrebno za te namjene. Kada riješimo imovinsko-pravne odnose, radićemo urbanističko-tehničke uslove i projekat. Tek tada ćemo znati koliko će nam sredstava biti potrebno - kazao je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je rekao da je produženje autobuske linije neophodno jer je u višim dijelovima ovog naselja izgrađen veliki broj kuća.

- Pojedini mještani pješače i po tri kilometra da dođu do prve autobuske stanice i zbog toga već godinama mještani zahtijevaju da bude produžena autobuska linija. Tražili smo od gradskih vlasti, i u ranijem i ovom sazivu, da se to pitanje riješi - kazao je Maličević.

Naveo je da se tek sada rješavanje ovog problema pomjerilo sa mrtve tačke.

- Savjet MZ je dobio spisak od desetak parcela čije dijelove je potrebno izuzeti kako bi se saobraćajnica mogla proširiti i  kako bi bar dio linije mogao da se produži - rekao je Maličević. 

Dodao je da je Savjet MZ prvobitno tražio da autobusi saobraćaju skroz do groblja u Česmi, ali da im je rečeno da to nije jednostavno tehnički izvesti zbog terena.

Izgradnja puta

Rekonstrukcija i proširenje više od 800 metara ulice Petra Velikog, koja je i glavna saobraćajnica u ovoj mjesnoj zajednici, trebalo bi da bude okončana 25. septembra.

U toku je asfaltiranje trotoara, a iduće sedmice bi trebalo da bude asfaltirana saobraćajnica. Vrijednost investicije je 750.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana