Амбуланта у Доњим Колима, а по дијагнозу иду у град

Весна Поповић
Амбуланта у Доњим Колима, а по дијагнозу иду у град

Бањалука - Мјештани Доњих Кола и даље чекају на отварање нове амбуланте, иако је изграђена још лани. Разлог због којег је катанац на вратима је тај што нема љекара и не зна се када ће и да ли ће уопште доћи.

У Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт су рекли да град не одустаје од плана отварања амбуланте у МЗ Доња Кола, али да ће коначну одлуку о овом питању донијети када се заврши анкетно регистровање грађана за породичног љекара.

- Новоизграђена амбуланта породичне медицине у МЗ Доња Кола је у првој половини 2017. године, са употребном дозволом, предата на коришћење Дому здравља - рекли су у овом одјељењу.

Казали су да је град крајем прошле године наложио Савјету МЗ Доња Кола да спроведу анкетирање грађана како би утврдили који број мјештана је заинтересован за коришћење здравствених услуга у овој амбуланти.

- Савјет МЗ Доња Кола није био у могућности да изврши попис заинтересованих грађана јер није знао које би услуге Дом здравља пружао и да ли би радила лабораторија, што би грађанима било пресудно у доношењу одлуке о промјени љекара породичне медицине - рекли су у Градској управи.

Казали су да је менаџмент Дома здравља затражио податке о броју грађана заинтересованих за коришћење здравствених услуга у амбуланти Доња Кола прије него што се изјасни које би услуге ту биле могуће.

Будући да та установа инсистира на тим подацима, из овог одјељења поручују да су поново наложили Савјету МЗ Доња Кола да у што краћем року именује лица која ће урадити анкетно регистровање грађана заинтересованих за коришћење у амбуланте у овој мјесној заједници.

У Дому здравља су рекли да чекају да добију списак грађана који да желе да се пререгиструју у амбуланту у Доњим Колима.

- Тек тада ћемо се моћи изјаснити о том питању - рекли су у Дому здравља.

Предсједник Савјета МЗ Доња Кола Драгиша Копрена казао је да би у наредном периоду требало да буде завршено анкетирање.

- Тешко је рећи колико ће грађана пристати да промијени љекара јер није сигурно хоће ли у амбуланти бити лабораторија - казао је Копрена и додао да мјештани тренутно иду код доктора у град или у сусједне амбуланте гдје имају на располагању лабораторију.

Камен темељац за изградњу амбуланте и мјесне заједнице у Доњим Колима положен је у августу 2016. године. Укупна вриједност инвестиције је 393.000 КМ. Планирано је да амбуланта буде у приземљу, на површини од 123 квадрата.

Дио претворен у школу

Мултифункционални објекат у мјесној заједници Доња Кола не зјапи празан. Дио који је био намијењен за рад мјесне заједнице користе ученици подручног одјељења Основне школе “Бранислав Нушић” јер ту похађају наставу. Они су се ту преселили лани из објекта који је трошан и неуслован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана