Алеја још без великана

nezavisne.com
Алеја још без великана

Бањалука -А Правилник с одлуком ко може бити укопан у Алеји великана и заслужних грађана на гробљу у Врбањи, али и дефиниција критеријума ко је великан и заслужни грађанин, требало би да буде донесен тек сљедеће године, иако ова алеја постоји од 2015.

Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове, рекао је да ће се о правилнику највјероватније одлучивати на једној од сједница Скупштине града сљедеће године.

Жељко Грбић, в.д. директора “Градског гробља”, рекао је да се правилник за Алеју великана и за заслужне грађане доноси на сједници Скупштине града.

“Што се тиче инфраструктуре, све је спремно и ту је, једино недостаје правна регулатива. Чека се само да Скупштина града донесе правилник, који је био у припреми, али се још није нашао на дневном реду Скупштине”, рекао је Грбић.

Додао је да ће се у наредном периоду бавити тим питањем и радити на томе да се правилник донесе што прије како би имали јасну слику о свему што се тиче Алеје великана.

Бањалучани сматрају да град на Врбасу треба да има мјесто гдје ће сахрањивати великане.

“Ево, отишао је и велики Маријан Бенеш, а сахрана у Алеји великана још нема”, каже један Бањалучанин.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града, рекао је да је вријеме да се у Алеју која постоји сахрањују великани.

“Остало је само да се дефинише ко су заслужни грађани који треба да буду сахрањени у Алеји. Бањалука и те како треба да има своју Алеју великана, јер је то, у крајњем случају, и предвиђено”, истакао је Талић.

Једна од најпознатијих музичких умјетница Балкана Јадранка Стојаковић, која је преминула 2016. године, иако је било најављено да ће бити прва особа која ће бити сахрањена у Алеји великана, сахрањена је поред ове алеје, на новом гробљу у Врбањи.

Алеја великана и заслужних грађана заузима посебан дио простора у Централном градском гробљу у Врбањи, а има 247 гробних мјеста. Алеја постоји од 2015. године, када је ово гробље и изграђено.

У алејама великана обично почивају особе које су национално, културно, политички или на неки начин везане за један град и дале му велики значај.

Тако, на примјер, у Алеји великана у Београду почивају и посмртни остаци људи који нису директно везани за тај град, али су оставили велики траг у њему, као што су Петар Кочић, Иво Андрић и други, а у Алеји великана сахрањен је и глумац Драган Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана