Алеја Светог Саве три дана без возила

Весна Поповић
Алеја Светог Саве три дана без возила

Бањалука - Због завршних радова на кружном току у Алеји Светог Саве биће обустављен саобраћај од зграде Народног позоришта РС до зграде Основног суда.

У Градској управи су рекли да забрана за саобраћај возила почиње данас у осам часова те да ће трајати до суботе у 18 часова.

- Саобраћај ће бити обустављен у Алеји Светог Саве, на дијелу од улице Николе Пашића до улице Краља Петра Првог Карађорђевића, као и у дијелу улице Васе Пелагића који иде према градилишту. Разлог за обуставу саобраћаја је асфалтирање кружне раскрснице у Алеји Светог Саве код зграде Основног суда - рекли су у Градској управи.

Нагласили су да ће за вријеме обуставе саобраћаја доћи до измјене траса аутобуских линија које саобраћају тим дијелом града.

-  Аутобуси ће из Гундулићеве улице продужавати право ка улици Олимпијских побједника, затим ће ићи улицом Олимпијских побједника до улице Краља Петра Првог Карађорђевића и даље постојећом трасом - рекли су у Градској управи.

Подсјетили су да је изградња ове кружне раскрснице почела 5. јула.

- Радови ће бити завршени прије рока, који је био 60 дана - нагласили су у Градској управи.

За изградњу ове кружне раскрснице град је ангажовао предузеће “Грађење Ђурић”, а вриједност инвестиције је 217.000 КМ.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић сматра да се за вријеме трајања забране могу очекивати велике саобраћајне гужве у центру града.

- Саобраћај се до сада одвијао наизмјенично и било је доста застоја и проблема, посебно за већа возила која су туда пролазила, на примјер доставна возила. Ступањем на снагу те обуставе ситуација ће бити знатно гора јер су у питању два радна дана и субота и саобраћајница која је жила куцавица града. То је најрадикалнији потез када је у питању градња саобраћајница и не знам зашто је потребно да толико дуго траје обустава саобраћаја - рекао је Јаћимовић.

Додао је да ће због тога улице Олимпијских побједника и Краља Петра Првог Карађорђевића бити значајно оптерећене.

Прописи и пјешаци

Миленко Јаћимовић је рекао да кружни токови убрзавају проток саобраћаја и до пет пута те да би то требало да буде случај и у Алеји Светог Саве.

- Пошто се налазе близу један другог, може се јавити проблем непоштовања саобраћајних прописа, посебно првенства пролаза, као што имамо случајеве на другим кружним токовима. Осим тога, њихова намјена ће имати пуну функцију под условом да у току радова квалитетно буде ријешен прелаз пјешака - рекао је Јаћимовић.

Други кружни ток

Поред кружног тока код зграде Основног суда у Алеји Светог Саве, у току је градња још једног, недалеко од прве локације. Радови на раскрсници код Адико банке почели су 25. јула, а рок за окончање градње је 60 дана. Вриједност уговорених радова је 260.000 КМ. План градских власти је да изградњом ових двију кружних раскрсница буде убрзан проток саобраћаја на тој дионици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана