Звук бањалучке тамбурице у Новом Саду

Александра Глишић
Звук бањалучке тамбурице у Новом Саду

Најљепши звуци тамбурице представљају Бањалуку на јубиларном, 10. "Тамбурица фесту" у Новом Саду гдје Градски тамбурашки оркестар изводи занимљив репертоар обогаћен премијером композиције Златана Мирића.

- Изводићемо четири композиције: "Снијег паде на бехар, на воће", једно коло, "Друмове" и моју ауторску композицију "Тамбурице злата вриједна", коју ће пјевати Александра Радовић - најавио је умјетнички руководилац и диригент бањалучког Градског тамбурашког оркестра Златан Мирић. Предсједник оркестра Споменко Гузијан истиче да им је велика част што у суботу наступају на новосадском фестивалу.

- На јубиларни "Тамбурица фест" позвано је десет оркестара који су до сада побјеђивали, а међу њима је и наш оркестар. Ове године се боримо за Гран при фестивала и поносни смо што нас је Свјетска тамбурашка асоцијација сврстала међу десет свјетских тамбурашких оркестара. Увијек је позитивна трема пред наступ, надамо се да ћемо остварити позитиван резултат - каже Гузијан.

Као солисти пред новосадском публиком наступиће Александра Радовић, Аница Зрилић и Аљоша Ђумић. У такмичарском програму осим досадашњих побједника наступа још 15 оркестара.

На "Тамбурица фесту" је од 2008. године наступило око 160 оркестара са свих меридијана, а у њиховом музицирању уживало је више од 500.000 посјетилаца. Ове године, поводом јубилеја, наступа око 600 извођача: побједнички оркестри са претходних фестивала, нови оркестри у такмичарском дијелу као и Велики тамбурашки оркестар РТВ Војводине који обиљежава 60 година рада и Академски ансамбл руских народних инструмената Московске филхармоније.

Програм обухвата и 12 тамбурашких састава из Србије и региона и госте из Канаде, Аустралије и САД.

Директор фестивала др Јован Пејчић наглашава да је фестивал у претходној деценији окупио велики број умјетника и објединио све видове умјетничког израза, од музике, књижевности, сликарства…

Земља пријатељ овогодишњег фестивала је Русија, а Пејичић подсјећа да су на претходних девет фестивала сваке године наступали врхунски оркестри из Русије и по правилу награђивани овацијама публике.

Признање из свијета

Свјетски тамбурашки фестивал "Тамбурица фест" проглашен је за најбољи фестивал етно-музике у Европи, а престижна награда биће уручена на овогодишњој музичкој манифестацији која се одржава од 20. до 24. јуна у Новом Саду. Ова вијест организаторима фестивала стигла је из Свјетске асоцијације фестивала, умјетника и извођача (ВАФА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана