“Зелена књига” најбољи филм у 2018. години

Глас Српске
“Зелена књига” најбољи филм у 2018. години

Филм “Зелена књига” добио је главну награду на додјели награда Америчког удружења продуцената и побиједио фаворите као што су “Рома”, “Звијезда је рођена” и “Црни пантер”.

- Кад направите филм “Глупан и тупан”, никад не очекујете да добијете награду” - рекао је продуцент и редитељ филма “Зелена књига” Питер Фарели када је примао признање на церемонији у Беверли Хилсу.

Десет филмова било је номиновано за главно признање Америчког удружења продуцената, награду “Дерил Занук”, укључујући остварења “BlackKkKlansman”, “Боемска рапсодија”, “Луди богати Азијати”, “Омиљена”, “Тихо мјесто” и “Вајс”.

У тркама за филмске награде, награде Америчког удружења продуцената спадају у оне које се пажљиво прате као наговјештај за добитника “Оскара”.

Од 29 добитника главне награде овог удружења, њих 20 освојило је “Оскара”, укључујући прошлогодишњег побједника “Облик воде”.

Филм “Зелена књига” који се дешава у шездесетим годинама прошлог вијека, са Махершалом Алијем и Вигом Мортенсеном у главним улогама, говори о афричко-америчком музичару који запосли италијанско-америчког возача да га вози на турнеју на југу САД.

Филм је добио три “Златна глобуса” ове године, за најбољи филм у категорији мјузикла и комедије, најбољи сценарио и најбољу мушку помоћну улогу за Махершалу Алија.

Филм Фреда Роџера “Wont you be my neighbor?” побиједио је у категорији документарног филма.

Продуценти девет телевизијских програма такође су наградили серију “Американци” у категорији драме.

Награде удружења су, међутим, изгледале као нешто споредно, поред бројних специјалних признања која су током цијеле вечери уручивана људима као што су шеф “Марвела” Кевин Фиџ, Џејн Фонда, директор “Ворнер брадерс” филмске групе Тоби Емерих и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана