Zbog nedostatka novca BiH se ni naredne godine neće takmičiti na Eurosongu

klix.ba
Zbog nedostatka novca BiH se ni naredne godine neće takmičiti na Eurosongu

Sarajevo - Javni RTV servis BHRT potvrdio je za najveću neslužbenu evrovizijsku stranicu ESCToday da Bosna i Hercegovina neće učestvovati na Eurosongu 2018. godine, a razlog je prvenstveno finansijske prirode.

Zbog teške situacije u kojoj se javni servisi nalaze i sankcija Evropske radiodifuzne unije (EBU) naša država neće moći kupovati ni sportske programe.

"Više od dvije godine upozoravamo na izuzetno tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo i nemogućnost normalnog rada i funkcioniranja. U ovoj godini došli smo u situaciju da ne možemo obavljati svoje funkcije, a neke programe smo u potpunosti skinuli s programske šeme. Neke programe ne možemo ni nabaviti jer nismo u mogućnosti isplatiti dugove Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) za usluge i prava koje smo od njih uzeli", rekla je šefica delegacije bh. Eurusonga Lejla A. Babović.

Zbog sankcija EBU-a BiH ne može učestvovati na Eurosongu, kupovati sportske programe ni koristiti usluge Evropske radiodifuzne unije koje su BHRT-u, ističe Babović, od životne važnosti.

"Ukoliko ovaj sistem naplate uskoro ne zaživi puno stvari koje su građani navikli gledati na javnom servisu neće biti, jer sredstava nema. Sve na svjetskom tržištu poskupljuje, a kod nas je RTV taksa na nivou 1999. godine", rekla je.

Za odlazak minimalnog broja učesnika na Eurosong potrebno je 500.000 KM, a to je u ovom trenutku BHRT-u nezamislivo.

"Prije dvije godine, kada su nas na Eurosongu predstavljali Dalal, Din, Ana Rucner i Jala, imali smo velike muke pri nabavci sredstava putem sponzora i kompenzacija, iako smo tada išli bez ikakvog promotivnog materijala i promocije pjesme. A ne promovirati ništa i samo se pojaviti na sceni tri minute je potpuno suludo", rekla je Babović.

Na Eurosongu 2018. godine koji će biti održan 8., 10. i 12. maja, u Lisabonu se, osim Bosne i Hercegovine, neće takmičiti ni Andora, Luksemburg, Slovačka, Turska i Monako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana