Због недостатка новца БиХ се ни наредне године неће такмичити на Еуросонгу

klix.ba
Због недостатка новца БиХ се ни наредне године неће такмичити на Еуросонгу

Сарајево - Јавни РТВ сервис БХРТ потврдио је за највећу неслужбену евровизијску страницу ESCToday да Босна и Херцеговина неће учествовати на Еуросонгу 2018. године, а разлог је првенствено финансијске природе.

Због тешке ситуације у којој се јавни сервиси налазе и санкција Европске радиодифузне уније (ЕБУ) наша држава неће моћи куповати ни спортске програме.

"Више од двије године упозоравамо на изузетно тешку финансијску ситуацију у којој се налазимо и немогућност нормалног рада и функционирања. У овој години дошли смо у ситуацију да не можемо обављати своје функције, а неке програме смо у потпуности скинули с програмске шеме. Неке програме не можемо ни набавити јер нисмо у могућности исплатити дугове Европској радиодифузној унији (ЕБУ) за услуге и права које смо од њих узели", рекла је шефица делегације бх. Еурусонга Лејла А. Бабовић.

Због санкција ЕБУ-а БиХ не може учествовати на Еуросонгу, куповати спортске програме ни користити услуге Европске радиодифузне уније које су БХРТ-у, истиче Бабовић, од животне важности.

"Уколико овај систем наплате ускоро не заживи пуно ствари које су грађани навикли гледати на јавном сервису неће бити, јер средстава нема. Све на свјетском тржишту поскупљује, а код нас је РТВ такса на нивоу 1999. године", рекла је.

За одлазак минималног броја учесника на Еуросонг потребно је 500.000 КМ, а то је у овом тренутку БХРТ-у незамисливо.

"Прије двије године, када су нас на Еуросонгу представљали Далал, Дин, Ана Руцнер и Јала, имали смо велике муке при набавци средстава путем спонзора и компензација, иако смо тада ишли без икаквог промотивног материјала и промоције пјесме. А не промовирати ништа и само се појавити на сцени три минуте је потпуно сулудо", рекла је Бабовић.

На Еуросонгу 2018. године који ће бити одржан 8., 10. и 12. маја, у Лисабону се, осим Босне и Херцеговине, неће такмичити ни Андора, Луксембург, Словачка, Турска и Монако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана