Због музике живе, али и умиру

nezavisne.com
Због музике живе, али и умиру

Протекле седмице су почеле припреме за највеће фестивале електронске музике, који ће се овог љета одржати на Ибици. Ноћни клубови припремају своје подијуме, док се власници најљепших плажа полако припремају за долазак неколико хиљада љубитеља електронског звука.

Ипак, за разлику од претходних година, током којих је владало велико ишчекивање фестивала, ове године они су у сјенци судбине недавно преминуле звијезде Авичија.

Фестивали овом рајском острву сваке године донесу приход од 5,5 милијарди долара. Луксузне плаже, хиљаде обожавалаца и милионске зараде ипак нису донијеле свјетским извођачима срећу и здравље.

Шведски DJ који је трагично завршио прошлог мјесеца је имао веома напоран распоред наступа. Све до 2016. године, када је привремено паузирао своју каријеру, Авичи је имао око 300 концерата годишње. Здравствене проблеме због овог притиска Авичи је почео осјећати још 2013. године.

“Чак и када не радим, ја се осјећам као да радим. Стално сам за својим компјутером, летим различитим летовима некада и на други крај планете. Различите временске зоне су пореметиле мој сан”, говорио је тада Авичи.

Стручњаци за ментално здравље истичу да је популарни DJ постао жртва свог посла, а оно што је забрињавајућа је чињеница да је сам Авичи упозоравао своје сараднике да не може да издржи напорни темпо живота.

Познати DJ с адресом у Бањалуци Младен Томић истиче да велика имена у свијету електронске музике имају веома напоран распоред, који не може свако да издржи без посљедица.

“За мене као породичног човјека то је много и не знам да ли бих могао издржати. Наравно да бих желио да напредујем у овом послу, али то што они раде није нормално. Свирају и по 15 гигова мјесечно на различитим континентима, сваки викенд се путује и то је јако напорно”, наглашава Томић.

Томић додаје да су и саме звијезде одговорне због ситуације у коју себе доводе.

“Нико од њих то не мора да ради, мислим да и они сами претјерују, а због великог броја наступа често се окрећу наркотицима и алкохолу. Луцијано, DJ из ундергроунд свијета, такође је недавно објавио да се годинама борио против зависности од алкохола и наркотика, све због ненормалног броја наступа. Ја сматрам да је неопходно имати границу, као што то ради Карл Кокс, који не ради више од осам наступа мјесечно, тако да је то нешто што се може издржати”, закључио је он.

Музички стручњаци, као и стручњаци за поље менталног здравља, су сагласни да су звијезде електронске музике у опасности те да је морао и раније да се упали аларм због ове појаве. Нажалост, једна од највећих звијезда Авичи је морао да изгуби живот да би пажња јавности први пут била скренута на здравље великана електронског звука и на њихов темпо, који зарад публике ризикују живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана