Zabava za pamćenje na 11. “Demofestu”

Danko Kuzmanović
Zabava za pamćenje na 11. “Demofestu”

Banjalučka tvrđava Kastel po 11. put otvorila je vrata i ugostila najveći regionalni festival demo bendova “Demofest”.

Hiljade posjetilaca pohrlile su na Kastel da bi uživali u dobroj demo muzici, a u zvijezde muzičke scene lansirani su se neki novi klinci.

Prve večeri “Demofesta” za svoje mjesto borilo se 12 demo bendova, od kojih je čak sedam dobilo šansu da nastupi u finalu. Djevojke iz rep-elektro tandema “Plejgraund Hastl” su prvo veče u četvrtak otvorile žestokim nastupom koji je od prisutnih tražio da plešu kako one sviraju. Publika ih nije razočarala, već je dokazala da je odlično uvježbana u bodrenju demo bendova.

Za njima na bini su svoje znanje pokazali i “Herc” iz Beograda, “Mr Fuz” iz Zrenjanina, “Monstruoz” iz Sarajeva, Olivera Popović iz Novog Sada te “5rolej” iz Banjaluke, “Divert” iz Požarevca “Hotel Makedonija” iz Beograda, “Biljke” iz Bele Crkve, “Kepten Morgan's Revendž” iz Novog Mesta, “Fajr in Kairo” iz Zagreba i “Vin Triste” iz Beograda.

Najbolji bendovi prve takmičarske večeri po mišljenju stručnog žirija u sastavu: Mirela Priselac Remi, Darko Rundek, Zdenko Franjić, Igor Lazić Nigor, Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, su “Herc” “Monstruoz”, Olivera Popović, “Biljke”, “Kepten Morgan's Revendž”, “Fajr in Kairo” i “Vin Triste”. Ovi bendovi će nastupom u finalu “Demofesta” u subotu još jednom pokazati šta znaju i imaće priliku da završe među najbolja tri i osvoje vrijedne nagrade.

U revijalnom dijelu prve večeri na binu su prvi izašli “Volfram” koji su prošle godine osvojili treću nagradu. Poslije njih, nakon kraće pauze nastupio je Manjifiko sa Srpskim vojnim orkestrom, a veče se završilo odličnim nastupom splitskog benda “Dječaci”.

Muzički praznik u gradu na Vrbasu upotpunjen je i bogatim dnevnim programom u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Drugi dan festivala donosi i drugu grupu polufinalista, ali i “Tajger Lemb”, Marka Luisa te Darka Rundeka & Ekipu kao revijalna imena, dok su za sjajnu završnicu u subotu zaduženi Dr Nele Karajlić, “Goblini”, te prošlogodišnji pobjednici “Slonz”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana