Umro Džek Brus, basista rok supergrupe Cream

B92
Umro Džek Brus, basista rok supergrupe Cream

Džek Brus, svojevremeno basista rok supergrupe "Cream" u kojoj je svirao Erik Klepton, umro je u 71. godini, saopštila je njegova porodica, a prenose svjetski mediji.

"Svijet muzike biće siromašniji bez njega, ali on živi i dalje kroz svoju muziku i u našim srcima", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres.

Brusova publicistkinja Kler Singers rekla je da je Brus preminuo u svom domu u Safolku u Engleskoj, prenosi B92.

Supergrupu "Cream", koja je postojala od 1966. do 1968. godine, činili su Brus, Klepton i bubnjar Džindžer Bejker, i ona važi za jednu od najvažnijih u istoriji rokenrola, piše "BBC".

"Cream" su za samo dvije godine postojanja prodali 35 miliona primjeraka svojih albuma. Njihov album "Wheels Of Fire" (1968) prvi je dupli album koji je dostigao platinasti tiraž u Velikoj Britaniji.

Grupa je za vrijeme svog postojanja snimila četiri albuma, a Brus je napisao i otpjevao većinu pjesama iz repertoara benda uključujući "Shunshine Of Your Love" i "I Feel Free".

Brus je izgradio reputaciju bluz i rok muzičara svirajući sa grupama Džon Mejels bluz brejkers i Menfrid Man prije no što se pridružio Kleptonu i Bejkeru.

"Cream" se raspao na vrhuncu popularnosti, a Brus, za razliku od Kleptona, nikada nije više imao tako komercijalan projekat kao što je bio ovaj bend. Svejedno, ostala mu je reputacija jednog od najboljih basista rokenrola.

"Cream" su se obnavljali dva puta, radi serije koncerata, posljednji put 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana