Умро Џек Брус, басиста рок супергрупе Cream

Б92
Умро Џек Брус, басиста рок супергрупе Cream

Џек Брус, својевремено басиста рок супергрупе "Cream" у којој је свирао Ерик Клептон, умро је у 71. години, саопштила је његова породица, а преносе свјетски медији.

"Свијет музике биће сиромашнији без њега, али он живи и даље кроз своју музику и у нашим срцима", наводи се у саопштењу које преноси Асошиејтед прес.

Брусова публицисткиња Клер Сингерс рекла је да је Брус преминуо у свом дому у Сафолку у Енглеској, преноси Б92.

Супергрупу "Cream", која је постојала од 1966. до 1968. године, чинили су Брус, Клептон и бубњар Џинџер Бејкер, и она важи за једну од најважнијих у историји рокенрола, пише "BBC".

"Cream" су за само двије године постојања продали 35 милиона примјерака својих албума. Њихов албум "Wheels Of Fire" (1968) први је дупли албум који је достигао платинасти тираж у Великој Британији.

Група је за вријеме свог постојања снимила четири албума, а Брус је написао и отпјевао већину пјесама из репертоара бенда укључујући "Shunshine Of Your Love" и "I Feel Free".

Брус је изградио репутацију блуз и рок музичара свирајући са групама Џон Мејелс блуз брејкерс и Менфрид Ман прије но што се придружио Клептону и Бејкеру.

"Cream" се распао на врхунцу популарности, а Брус, за разлику од Клептона, никада није више имао тако комерцијалан пројекат као што је био овај бенд. Свеједно, остала му је репутација једног од најбољих басиста рокенрола.

"Cream" су се обнављали два пута, ради серије концерата, посљедњи пут 2005. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана