Tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus

B92
Tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus

Danas se navršava tačno tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus - 23. jula 2011. ona je pronađena u svom stanu u Kemdenu, sa dvije prazne boce votke pored. Ejmi je umrla od trovanja alkoholom u 27. godini.

Svijet je bio šokiran viješću o Ejminoj smrti a njeni fanovi, na današnji dan odaju počast ovoj talentovanoj umjetnici.

Ejmin otac Mič kaže da i dalje razgovara sa svojom ćerkom i osjeća njeno prisustvo kada se nalazi na scijeni.

„Svaki put kada izađem na scijenu, osjećam da je pored mene. Kaže mi: Samo nastavi tata. Po celi dan ja pričam s njom", kaže Mič Vajnhaus a piše Dejli mejl.

U neobjavljenom intervjuu iz januara 2004. godine Ejmi je rekla novinaru Džonu Marsu da ne želi da pamti loše stvari iz svog života.

„Želim da me pamte kao nekoga ko nije bio zadovoljan time što je muzičar već nekoga ko je želio da bude pionir. Imam mnogo vremena ispred sebe da to ostvarim i godine da se bavim muzikom", mislila je Ejmi prije deset godina.

Njen album „Back To Black" je posthumno postao najprodavaniji britanski album 21. vijeka.

Ejmi je željela da postane majka u tridesetoh godini i snima ploče od kuće kako bi provodila više vremena sa svojom djecom.

„Vidim sebe kako se u jednom trenutku skrašavam, udajem i imam djecu. Međutim kada mislim o porodičnom životu u budućnosti ne vidim muškarca pored sebe, što je čudno", mislila je Ejmi kada je imala 20 godina.

„Mislim da ću biti dobra mama. Nadam se da neću biti loša", dodala je.

„Kada budem imala djecu, željela bih da ih imam mnogo – najmanje pet. Uvijek ću raditi od kuće zato što ću tu imati svoj studio. Zamišljam kako ću pjesme snimati u svom podrumu a djeca će trčati i tražiti svoju mamu i praviti se kako pijevaju u mikrofon, onako slatko", maštala je Ejmi.

Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. u Londonu. S deset godina osnovala je grupu Sweet and Sour, a od šesnaeste godine se profesionalno bavila pjevanjem. 2003. objavila je svoj prvi album "Frank", koji je kritika izuzetno dobro prihvatila, a bio je nominovan i za prestižni "Mercury Prize".

Potom je slijedio "Back to Black" za koji je osvojila pet Gremija

Ejmin treći album trebalo je da se pojavi u maju 2011. godine ali je izlazak odložen zbog Ejminog odlaska na rehabilitaciju i ideje da se izleči zavisnosti od alkohola.

Domaća publika imala je prilike da je među posljednjima čuje na junskom koncertu u Beogradu, a snimci s Kalemegdana su obišli svijet nakon čega je menadžment otkazao ostatak turneje dok Ejmi "ne bude u boljem stanju i spremna da nastupa". Koncert u prestonici Srbije bio je posljednji zvanični nastup Ejmi Vajnhaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana