Стиже серија Врли нови свијет

Срна
Стиже серија Врли нови свијет

Данашњица је постала плодно тло за одличне адаптације дистопијских романа. Откако је "Хулу" пласирао "Слушкињину причу" 2017. године, дистопија се нашла невјероватно прикладном и битном, а сад и "USA Network " жели да адаптира један од најпопуларнијих дистопијских романа.

"Врли нови свијет" је уз "1984" Џорџа Орвела и "Ми" Јевгенија Замјатина најпознатији роман који се бави тематиком песимистичне ауторитарне будућности, а написао га је британски писац Олдоус Хаксли 1931. године. Прича је рађена под утицајем успона фашизма и комунизма у Европи након Првог свјетског рата, али и масовне производње која је услиједила.

- Далеко у будућности свјетски Надзорници створили су идеално тоталитарно друштво. Захваљујући паметној примјени генетског инжењеринга, прања мозга, рекреационог секса и нове дроге која нуди тренутно блаженство без попратних посљедица, сви су становници - срећни потрошачи. Чини се да је Бернард Маркс једини који осјећа чудну чежњу за бијегом од програмиране среће и ужитка. Можда је лијек за његове невоље посјета једном од неколико преосталих резервата за дивљаке, у којима се може живјети старим, дивним, несавршеним начином живота - стоји у опису "Врлог новог свијета".

Што се тиче саме серије, "Syfx" је прије неколико година причао о адаптирању, али ништа није изашло из тога, да би недавно "USA Network" прескочио пилот-фазу и наручио одмах десет епизода за прву сезону. Продуцент серије ће бити Дејвид Винер, који је претходних година служио као један од продуцената на Амазоновом "Homecoming", Си-Би-Ес-овом "Strande angel" те Еј-Ем-Си-јевом "Fear the Walking dead". Спомињу се још Грант Морисон и Брајан Тејлор, који су посљедњи пут заједно радили "Happy!" за "Syfx", а сад ће имати улоге извршних продуцената.

"Врли нови свијет" је до сада имао тек двије филмске адаптације деведесетих, али ниједна није била посебно популарна, док телевизијских покушаја није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана