Шта слушате док возите – 5 најопаснијих пjесама

B92
Шта слушате док возите – 5 најопаснијих пjесама

Нема правог ужитка у вожњи без одговарајуће музике, мало је ствари које волимо више од добрих аутомобила и квалитетних пјесама.

Тога су свијесни и произвођачи аутомобила па дио најбољих пакета опреме укључује и врхунске аудио системе.


Свако од нас има омиљени музички правац и наравно омиљене пјесме, али судећи према неким истраживањима нису све препоручљиве за вожњу, из безбједносних разлога.

Истраживања показују да одређене пјесме “терају” возача за опаснију вожњу, тачније оне са више од 120 битова по минуту (BPM) имају негативан утицај који изазива бржу вожњу и већи број саобраћајних прекршаја.

“Ако осjетите да сте деконцентрисани због пjесме на радију или вашој листи, можда је вријеме да је промјените”, каже Тим Шварц, директор маркетинга Монеyбара, британске кредитне и лизинг компаније за аутомобиле.

Монеyбарн је анализирао 96 најпопуларнијих пјесама на дигиталном музичком сервису Spotify и рангирао по пет најопаснијих и најбезбjеднијих пjесама за вожњу.

Занимљиво је да мање од 30% пjесама с ове листе је означено као “сигурно” за вожњу. Монеyбарн је приликом анализе утврдио и да нису само темпо и енергија пjесме “опасни” приликом вожње, већ и велика бука утиче на реакцију и откуцаје срца.

“Заиста је занимљиво видети како нешто тако невино као што је бирање музике за пут може да представља опасност по вашу безбедност”, закључује Шварц.

Пет најопаснијих песама за вожњу:
1. American Idiot - Freen Day

2. Party in the U.S.A. – Miley Cyrus

3. Mr. Brightside - The Killers

4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers

5. Born To Run - Vruce Springsteen

Пет најбезбjеднијих пjесама за вожњу:
1. Stairway to Heaven - Led Zeppelin

2. Under the Bridge - Red Hot Chili Peppers

3. God’s Plan - Drake

4. Africa - Toto

5. Location - Khalid

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана