Sjeverna Makedonija osvojila glasove žirija

Agencije
Sjeverna Makedonija osvojila glasove žirija

Iako je finale 64. “Evrosonga” na kojem smo saznali kako je ovogodišnji pobjednik predstavnik Holandije Dankan Lorens, rezultati glasanja na službenom evrovizijskom kanalu na “Jutjubu” stigli su tek juče.

Evropska radio-televizijska unija priznala je da je došlo do pogreške tokom objavljivanja rezultata žirija.

Problem je stvorio bjeloruski žiri, koji je i raspušten odmah prije finala jer su u intervju nakon prve polufinalne emisije otkrili kojim su predstavnicima dali svoj glas.

Zbog toga je “EBU” morao naći neki alternativni način kako stvoriti rezultate žirija. Napravili su ih po uzoru na Jermeniju, Rusiju, Gruziju i Azerbejdžan, odnosno, razmotrili su kako su finalisti prošli kod njih i onda izračunali prosječne rezultate. Međutim, na tabeli rezultata tokom prenosa uživo bodove od jedan do 12 dali su zemljama koje su bile u posljednjih deset umjesto onima koje su bile u top deset.

Prema ispravljenoj verziji, bjeloruski žiri dao je jedan bod Rusiji, dva Švedskoj, tri Grčkoj, četiri Švajcarskoj, pet Azerbejdžanu, šest Holandiji, sedam Italiji, osam Kipru, deset Sjevernoj Makedoniji te 12 Malti. U finalu se sve vrijeme tokom čitanja glasova žirija vodila tijesna borba između Švedske i Sjeverne Makedonije. Sjeverna Makedonija imala je 237, a pobjedu u glasovima žirija odnijela je Švedska sa samo dva boda prednosti. Ovi rezultati, dakako, znače i promjenu konačnog rezultata u finalu ovogodišnjeg “Eurosonga”.

Budući da je Sjeverna Makedonija od bjeloruskog žirija dobila deset bodova, na kraju sad ima 247, a Švedska 241. To znači da je Sjeverna Makedonija osvojila glasove žirija, ali joj je uskraćena proslava, s obzirom da je u subotnjem prenosu rečeno da je glasove žirija odnio Šveđanin.

Holanđanin Dankan Lorens ostaje pobjednik “Evrosonga”, no ovog puta Italijan Mahmud je “samo” 26 bodova iza njega. Najveći “nesrećnik” je norveški trio “KEiiNO”, koji je ispao iz top pet i spustio se na šesto mjesto, a Šveđanin Jon Lundvik popeo na peto mjesto.

Povodom ovog događaja, na društvenim mrežama oglasila se i makedonska predstavnica Tamara Todevska, koja je na ovogodišnjem Evrosongu sedma. Poručila je svom švedskom kolegi da su oboje pobjednici žirija.

- Mi smo pravi pobjednici po odluci žirija - napisala je Todevska.

Glumac Taron Egerton nedavno se pojavio na predstavljanju filma o Eltonu Džonu “Roketmen” u Južnoj Koreji. Publiku je oduševio odijelom u kojem se pojavio, a film je predstavio zajedno sa režiserom Deksterom Flečerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana