Сјећања и анегдоте о Шабану Бајрамовићу

B92
Сјећања и анегдоте о Шабану Бајрамовићу

Вођење обичног "циганског живота" истовремено са достизањем свјетске славе, савршен слух, златан зуб, немиран дух и урођена склоност ка џезу оно је о чему пријатељи Шабана Бајрамовића говоре у филму о "краљу ромске музике".

Посљедњи дио серијала од 4 документарца "Роми у Србији" управо је посвећен човјеку који је, како је једном приликом сам рекао, "певао по целом свету, човече, и носио свој глас цигански", преносе Јужне вијести.

Аутор филма рађеног у продукцији нишког "Медиа & реформ центра" Дејан Тасић каже да су за саговорнике о овом великану пажљиво бирани само они који су Бајрамовића лично познавали.

Гледаоцима преносе анегдоте из његовог живота, младалачкој заљубљености у четрнаестогодишњу комшиницу због које је дезертирао одмах послије заклетве, због чега је осуђен на 5 година затвора на Голом отоку.

Међутим, неки мисле да су га управо боравак тамо и дружење са интелектуалцима и политичким затвореницима учинили оним што је касније постао.

"Схватили смо да знамо само основне ствари о њему. Сви причају о песми "Ђелем, ђелем", о Голом отоку, али мало се зна о томе колико је необична личност био, прави уметник, велики стваралац, феноменалан певач", каже Тасић.

Што је аутор филма више копао по информацијама и слушао приче Чокалије, Саите, Неше Галије, Паскаљевића и других, то је био увјеренији о томе колика је Шабан био звјезда.

"Себе није тако доживљавао, а певао је највећим државницима света. Ево ја сам на пример мислио да је осамдесетих година стварао само народну музику, а да је џез дошао касније, међутим, када пустите песме из тог времене, чујете џез", додаје Тасић.

Дио ауторског тима на овом документарцу је новинарка Милена Милошевић која је занимљивости о Шабановом животу гледаоцима пренијела из разговора са његовим познаницима из Ниша и Београда. О чињеницама из његовог живота информисала се припремајући се за интервјуе, али је о томе колико је био специфичан и поштован сазнала тек из прича саговорника о њиховом личном искуству са њим.

"Драган Ристић, фронтмен бенда Кал на пример прича о томе како је као дете доживљавао Шабана који се дружио са његовим оцем. Сећа се да је код њих кући долазио обучен ‘као са плоче’", препричава новинарка.

За снимање 10 сати материјала заслужан је Бојан Ранђеловић, а за то да разговоре и сјећања Шабанових познаника сажме у пола сата филма био је задужен Драган Петровић.

Документарац открива како су Шабана на "циганским свадбама" по Италији китили златом, како је десетине хиљада евра могао да потроши на коцки за једну ноћ, али и о томе како се коцкао и са животом.

На то да је деценијама краљевао ромском музиком данас подсјећа круна на његовом гробу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана