Sjajna saradnja festivala “DoknRitam” i “Demofest”

Agencije
Sjajna saradnja festivala “DoknRitam” i “Demofest”

Banjaluka - U sklopu ovogodišnjeg dnevnog programa 11. “Demofesta” biće prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi “Zarobljeno vreme” i “Charlatan Magnifuque”.

Publika će u Kamenoj kući moći da pogleda dokumentarac “Zarobljeno vreme” već prvog festivalskog dana, 19. jula, od 13 časova, dok je projekcija filma “Charlatan Magnifuque” zakazana za 20. jul, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Film “Zarobljeno vreme”, autora Milana Nikodijevića, dobitnik je glavne nagrade stručnog žirija na festivalu “Dok'n'Ritam”, koji je održan od 6. do 10. juna u Beogradu. Riječ je o filmu o legendarnom Petru Peci Popoviću, jednom od najautoritativnijih i napopularnijih poznavalaca rokenrola u bivšoj Jugoslaviji. Film sa vremenske distance govori o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji, a u njemu se pojavljuju proslavljeni muzičari Goran Bregović, Srđan Gojković Gile, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi.

I drugi festivalski dan obilježiće projekcija još jednog nagrađivanog dokumentarca trećeg Festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok'n'Ritam”.

Film “Charlatan Magnifuque”, autorke Maje Pavlin, dobitnik je specijalnog priznanja u međunarodnom programu festivala. Dokumentarac je u potpunosti posvećen popularnom regionalnom muzičaru Robertu Pešutu Manjifiku, koji ove godine nastupa na “Demofestu”.  Ovo ostvarenje će provesti gledaoce kroz bogatu karijeru svestranog umjetnika iz Slovenije, od kraja osamdesetih pa sve do današnjeg dana i postizanja svjetskog uspjeha.

Sandra Rančić, osnivač i umjetnički direktor jedinog festivala muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, navodi da je ideja festivala “Dok'n'Ritam”, koji je ove godine održan po treći put, afirmacija žanra te učenje istorije pop kulture i muzike kroz zabavan sadržaj.

Ovo je poseban i jedinstven način povezivanja dva festivala koji imaju zajedničku temu - muziku koja je nastala u posljednjih nešto malo više od pola vijeka.

Za sve posjetioce dnevnog programa obezbijeđen je besplatan ulaz na projekcije filmova.

Ovogodišnji “Demofest”, pod generalnim pokroviteljstvom “Banjalučke pivare”, proizvođača”nektar” piva, i uz podršku kompanije “Huawei”,  biće održan od 19. do 21. jula na prostoru tvrđave Kastel u Banjaluci.

Najbolji demo bend ovogodišnjeg “Demofesta” biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrijednosti od 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra. I ove godine “Demofest” uručuje nagradu “Plavi bas” koju će dobiti najbolji basista “Demofesta”.

Program “Demofesta”

Prve večeri “Demofesta”, u četvrtak, 19. jula, na bini festivala sviraće “Magnifico & The Serbian Army Orchestra”, “Dječaci” i “Wolfarm”, dok će druge večeri, u petak, 20. jula, nastupiti “Darko Rundek & Ekipa”, Marko Luis i “Tyger Lamb”. U revijalnom programu treće, završne večeri jedanaestog “Demofesta”, u subotu, 21. jula, nastupiće Dr Nele Karajlić, grupa “Goblini”, kao i prošlogodišnji pobjednici grupa “Slonz”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana