Сјајна сарадња фестивала “ДокнРитам” и “Демофест”

 Сјајна сарадња фестивала “ДокнРитам” и “Демофест” 10.07.2018 09:06 | Агенције

Бањалука - У склопу овогодишњег дневног програма 11. “Демофеста” биће приказани награђивани документарни филмови “Заробљено време” и “Charlatan Magnifuque”.

Публика ће у Каменој кући моћи да погледа документарац “Заробљено време” већ првог фестивалског дана, 19. јула, од 13 часова, док је пројекција филма “Charlatan Magnifuque” заказана за 20. јул, на истом мјесту и у исто вријеме.

Филм “Заробљено време”, аутора Милана Никодијевића, добитник је главне награде стручног жирија на фестивалу “Док'н'Ритам”, који је одржан од 6. до 10. јуна у Београду. Ријеч је о филму о легендарном Петру Пеци Поповићу, једном од најауторитативнијих и напопуларнијих познавалаца рокенрола у бившој Југославији. Филм са временске дистанце говори о музици и култури земље која више не постоји, а у њему се појављују прослављени музичари Горан Бреговић, Срђан Гојковић Гиле, Влатко Стефановски, Јосипа Лисац, Момчило Бајагић Бајага и многи други.

И други фестивалски дан обиљежиће пројекција још једног награђиваног документарца трећег Фестивала музичког документарног филма “Док'н'Ритам”.

Филм “Charlatan Magnifuque”, ауторке Маје Павлин, добитник је специјалног признања у међународном програму фестивала. Документарац је у потпуности посвећен популарном регионалном музичару Роберту Пешуту Мањифику, који ове године наступа на “Демофесту”.  Ово остварење ће провести гледаоце кроз богату каријеру свестраног умјетника из Словеније, од краја осамдесетих па све до данашњег дана и постизања свјетског успјеха.

Сандра Ранчић, оснивач и умјетнички директор јединог фестивала музичког документарног филма у Србији, наводи да је идеја фестивала “Док'н'Ритам”, који је ове године одржан по трећи пут, афирмација жанра те учење историје поп културе и музике кроз забаван садржај.

Ово је посебан и јединствен начин повезивања два фестивала који имају заједничку тему - музику која је настала у посљедњих нешто мало више од пола вијека.

За све посјетиоце дневног програма обезбијеђен је бесплатан улаз на пројекције филмова.

Овогодишњи “Демофест”, под генералним покровитељством “Бањалучке пиваре”, произвођача”нектар” пива, и уз подршку компаније “Huawei”,  биће одржан од 19. до 21. јула на простору тврђаве Кастел у Бањалуци.

Најбољи демо бенд овогодишњег “Демофеста” биће награђен професионалним снимањем и продукцијом албума у износу од 3.500 евра, вицешампион ће освојити бинску опрему у вриједности од 2.000 евра, док ће трећепласирани састав за бинску опрему добити 1.000 евра. И ове године “Демофест” уручује награду “Плави бас” коју ће добити најбољи басиста “Демофеста”.

Програм “Демофеста”

Прве вечери “Демофеста”, у четвртак, 19. јула, на бини фестивала свираће “Magnifico & The Serbian Army Orchestra”, “Дјечаци” и “Wolfarm”, док ће друге вечери, у петак, 20. јула, наступити “Дарко Рундек & Екипа”, Marko Luis и “Tyger Lamb”. У ревијалном програму треће, завршне вечери једанаестог “Демофеста”, у суботу, 21. јула, наступиће Др Неле Карајлић, група “Гоблини”, као и прошлогодишњи побједници група “Слонз”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица