Šiler nastupa u Beogradu 18. januara

Glas Srpske
Šiler nastupa u Beogradu 18. januara

Njemački muzičar, kompozitor i producent Šiler nastupiće 18. januara sljedeće godine u Hali sportova u Beogradu, najavili su organizatori.

- Moje ime je Kristofer fon Dajlen i ja sam Šiler - otprilike na sredini svakog Šilerovog koncerta ovih deset riječi biva izgovoreno, a čovjek koji ih izgovori kratko se nasmije publici i vraća se muzici.

Šiler, po mnogima čudesni vizionar, puni hale i arene širom svijeta i ponovo će naredne godine obići svijet, ali je izrazio želju da napokon dođe i u Srbiju.

- Mnogo lijepih stvari sam čuo o vama. Želim da bolje upoznam srpsku publiku i predstavim vam svoju muziku uživo - izjavio je Šiler.

Ovaj muzičar, kompozitor i producent nije slučajno izabrao ime Šiler. Krajem devedesetih godina, u vrijeme kada je nastupao sa Mirkom fon Šlifenom, snimljen je singl „Glockenspiel” i baš tada je čitao “Zvono” Fridriha Šilera i od tog trenutka objavljivao je svoju muziku pod imenom tog pjesnika.

U početku su stvarali elektronsku muziku, s elementima densa, ali već prvim albumom skrenuo je pažnju na sebe i pokazao da muzika Kristofera fon Dajlena ide u jednom sasvim novom pravcu.

Inspirisan muzikom bendova “Tangerine Dream ” i “Kraftwerk” i radom Žana Mišela Žara, Fon Dajlen stvara vizionarske zvuke koji su ispred svog vremena jer su, u žudnji, upile prošlost i sadašnjost.

“Glockenspel” je doživio veliki uspjeh na listama, a albumi koji su uslijedili “Zeitgeist”, “Weltreise”, “Leben”, “Tag und Nacht”, “Sehnsucht” i “Atemlos” izdati su u više od 26 zemalja i svi su naišli na jako dobre reakcije.

Šiler ima sedam zlatnih ploča, dva zlatna DVD-a, dvije platinaste ploče i nagrađivan je brojnim nagradama.

Mnogo je svjetski poznatih muzičara sa kojima je sarađivao i koji za njegov rad imaju samo riječi hvale.

- Muzika koja vas pomjera negdje duboko - rekao je Majk Oldfild o njegovim kompozicijama.

Vole ga i pijanista Lang Lang i Sara Brajtman, a Fon Dajlen kaže da stvara muziku kakvu bi i sam volio da čuje i kupuje. Šiler će u martu objaviti novi album “Morgenstund” koji će predstaviti na “Die Neue Arena” turneji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana