Serž i Džejn - uzdasi koji se pamte

B92, BBC
Serž i Džejn - uzdasi koji se pamte

U februaru 1969. godine neprikosnoveni Serž Gejnzbur objavio je duet sa svojom djevojkom, Britankom Džejn Birkin. Među notama se stislo desetak erotskih uzdaha, udisaja i izdisaja, dovoljnih da se Vatikan zgrozi i da uz druge zemlje zabrani pjesmu, ali ni to nije moglo da zaustavi stihove " Je T'aime… Moi Non Plus" da osvoje svijet.

Pjesma je snimljena 1968. godine, mjesecima nakon što su se njih dvoje upoznali na snimanju filma "Slogan", na početku dvanaest godina duge, turbulentne romanse.

Reditelj i scenarista Endrju Birkin, stariji brat Džejn Birkin, tokom svih tih godina fotografisao je par. Njegovi snimci ovih dana su izloženi u londonskoj galeriji "Proud", gdje će biti pred očima publike do 26. oktobra u okviru postavke "Jane & Serge".

Endrju Birkin je u razgovoru za BBC nedavno podelio sjećanja na svoju sestru i Serža i godine njihove zaljubljenosti.

"Moja sestra i ja smo odseli u istom malom hotelu u Parizu, u sijenci katedrale Notr Dam, kada je upoznala Serža. Tog leta radio sam za Kjubrika, fotografisao sam lokacije za njegov film ‘Napoleon’, koji nikada nije snimljem, a Džejn je snimala ‘Slogan’ sa Seržom", priča Endrju Birkin navodeći da joj je on služio za oporavak od nedavnog raskida veze s Džonom Barijem.

"Govorila mi je da je arogantan, snob, ali i da je on prezire", bilježi Endrju prisjećajući se i trenutka kada ga je nazvala "užasnim Seržom Burginjonom", rugajući se njegovom prezimenu. U tom trenutku, Endrju je o Seržu slušao samo iz priča.

Ali kada ga je najzad upoznao, Endrju je u potpunosti bio očaran: "To je bila ljubav na prvi pogled. Obožavao sam ga. Bio je to divan ludak, jedan ekstrovertni ruski Jevrej koji je proveo polovinu Drugog svjetskog rata na drvetu, kako je pričao, iako mislim da je tu proveo svega nekoliko noći."

Prisjeća se i trenutka kada je upoznao Hitlerovog arhitektu Alberta Spira, tokom rada na jednom projektu, a sve što mu je ovaj tražio bilo je da se Serž i Džejn potpišu na primerku ploče "Je T’Aime…"

"Serž je prihvatio da potpiše ploču, vjerovatno kao čin ironije, pa mi je kasnije, kada je snimio album ‘Rock Arpund The Bunker’ (koji sadrži pjesme o Nemcima i nacistima), poklonio potpisani primjerak da ga pošaljem Spiru", dodaje Endrju.

Ipak, koliko god bio neodoljiv u svojoj neprivlačnoj spoljašnjosti, i veliki Serž Gejnzbur imao je problema s ljubomorom. Endrju Birkin priča da je kao lud otišao za Džejn u Sen Trope, gdje je ona snimala film s Alenom Delonom, jer je bio ljubomoran na kolegu i plašio se da to snimanje ne bi moglo da se završi bez romanse.

Prvi Božić s porodicom Birkin Serž je proveo 1968. godine, i to je zajedno s Džejn donio tek snimljeni long plej da preslušaju nove pjesme kojima su svi bili oduševljeni.

"Kasnije, kada su naši roditelji otišli, ona je rekla: ‘Postoji još jedna pjesma - zanima nas šta misliš o njoj.’ Tada sam čuo ‘Je T'aimeMoi Non Plus’ i bio sam oduševljen. Mislio sam da je to nevjerovatna jpesma, obožavao sam je. Bila je istovremeno i mnogo erotična i mnogo romantična", sjeća se Endrju.

On se prisjeća još jednog nezaboravnog trenutka kada je sa Seržom ručao u jednom restoranu u Parizu. Ovaj je kod sebe imao demo-verziju pjesme i zamolio je šankera da je pusti. Iznenađenje ljudi, kada su čuli pjesmu i sve one uzdahe, bilo je nevjerovatno.

Među uspomenama koje čuva od zaborava su i trenutak kada je spazio rastrojenog i uzbuđenog Serža u bolnici dok se Džejn porađala. Kako kaže, obožavali su jedno drugo i njihovi zlatni dani protegli su se na sedam godina.

"A onda je Serž počeo previše da pije, postao je težak za život", priča Endrju. "Meni nije smetalo što je pio, ako ništa, to je bar značilo da ću ga uvijek pobeđivati u šahu. Uvek smo igrali u novac, on je bio bolji i uglavnom bi pobeđivao kada je bio trezan, retko kada bi se napio."

Endrju dodaje da je sve vrijeme, tokom turbulentnih i onih ne mirnih, već samo manje turbulentnih godina, Serž uspio da zadrži svoju melanholičnu stranu. Ipak, činilo se da je za njega do kraja života čaša ostala poluprazna.

"Na neki način, njih dvoje nikada nisu raskinuli. Ali okidač je bio reditelj Žak Dualon. On i Džejn su bili sličnog godišta, bio je zgodan, šarmantan, veoma pametan. Serž se ponio kao gospodin kada ga je pozvao kod nas na večeru uz riječi: ‘Mislim da je on divan!’"

Endrju primjećuje da je Serž svoje najbolje pjesme o Džejn napisao upravo nakon što su raskinuli, dok je ona bila sa Žakom. Nakon Seržove smrti 1991. godine, Žak je počeo da vara Džejn, jer je bilo nemoguće održavati vezu sa ženom koju neprekidno prati duh bivše ljubavi.

"Oni su sve vrijeme imali vezu utroje - ne u smislu seksa, već u smisli nekog društva. Kad god bih otišao u Pariz, čak i nakon što su Džejn i Serž raskinuli, Džejn bi govorila da ga pozovem i vidim kako je i da ga pozovem da dođe kod nas na večeru", navodi Endrju. "Kada je Serž umro, Džejn je okrivila sebe, mislila je da je mogla da ga spase da je duže ostala sa njim, što je možda i tačno s obzirom na to da je umro od alkohola sa 62 godine. Bez sumnje, kada sada pogledam unazad, ostalo je jasno da je on bio ljubav njenog života."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana