Сарајево добило највећи мурал Дејвида Боувија на свијету

klix.ba
Сарајево добило највећи мурал Дејвида Боувија на свијету

Сарајево: У Сарајеву је данас откривен мурал Дејвида Боувија. Његова површина је 13 са 10,5 метара, што га тренутно чини највећим муралом са ликом Дејвида Боувија на планети.

Мурал се налази у Кампусу Универзитета у Сарајеву (бивша касарна Маршал Тито), на једном од неискориштених зидова. На том се простору одржава и Фестивал уличне умјетности.


Црвену врпцу је пресјекао Матју Лајсон из британске амбасаде, а поред откривања мурала Тим Боуви Сарајево припремио је занимљив попратни садржај.

На локацији мурала изложене су фотографије процеса израде, а посјетиоци су имали прилику бесплатно на својој одјећи добити "стенциле" са ликом Дејвида Боувиа, као и цртати на зиду испред мурала и све то уз Боувијеву музику.

"Желимо да на овај дан одамо почаст једном великом свјетском умјетнику и да покажемо да је Сарајево способно не само да учествује у свјетским умјетничким трендовима већ да је способно да предводи", кажу из тима и додају како су задовољни одзивом људи.

Тим окупљен око пројекта чине Ведад Трбоња - идејни покретач, Енис Чишић - аутор цртежа, Зоран Херцег - графички дизајнер и мајстор зидног сликарства који је пренио цртеж на зид архитекта Менсур Демир те Александар Брезар и Аднан Чомор. Момци кажу како их је окупила и спојила идеја одавања почасти једном од највећих умјетника који је преминуо прије него је ико од њих успио отићи на његов концерт и гледати га уживо.

Дејвид Боуви је био британски рок музичар, композитор, музички продуцент, аранжер и глумац. Музички је био активан пуних пет деценија и вјечно склон мијењању музичког стила и имиџа те познат управо по својим иновацијама и камелеонском приступу умјетности. Преминуо је 10. јануара 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана