Prije 56 godina rođen Majkl Džekson

Agencije
Prije 56 godina rođen Majkl Džekson

Jedna od najznačajnijih figura u popularnoj kulturi, kralj popa Majkl Džekson rođen je na današnji dan prije 56 godina u Geriju, industrijskom gradu na sjeverozapadu Indijane.

Svoj muzički talenat pokazao je veoma rano, nastupajući kao petogodišnjak na božićnim koncertima, a 1964. se sa bratom Marlonom pridružio grupi "Braća Džekson", koju su činili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn.

Na početku, oni su svirali kongo i tamburinu. Mladi Majkl je zatim počeo da nastupa kao prateći vokal i da pleše, a kada je napunio osam godina, on i Džermejn postali su vodeći vokali, pišu vijesti.me.

Tada je naziv grupe promijenjen u "Džekson 5". Bend je po Srednjem zapadu nastupao od 1966. do 1968, a često je nastupao i u klubovima za odrasle.

Majkl je solo karijeru započeo 1971, a početkom 80-ih godina postao je dominantan na pop sceni.

Njegov album "Thriller" iz 1982. je najprodavaniji album svih vremena i bio je zaslužan za preobražaj muzičkih spotova zahvaljujući spotovima za svoje numere: "Beat It", "Billie Jean", "Thriller"... Inspirisao je brojne pop, rok, ritam i bluz i hip-hop izvođače.

Dva puta je uvršten u "Rokenrol kuću slavnih", tokom karijere je osvojio 15 Gremi nagrada i 26 američkih muzičkih nagrada, a prodao je preko 750 miliona albuma širom svijeta.

Njegov privatni život bio je veoma buran, obilježen skandalima i plastičnim operacijama koje su izazvale oprečna mišljenja. Dva puta je bio oženjen i ima je troje dece.

Iako je preminuo prije pet godina Majkl Džekson je i dalje prisutan u javnosti zahvaljujući hologramima, posthumnom albumu, spektaklima u njegovu čast, parnicama oko nasljeđa i bankovnom računu koji se neprestano uvećava.

Preminuo je u 50. godini života od prekomjerne doze anestetika propofola.

U danima koji su prethodili tragičnom ishodu, pripremao se za veliki povratak na muzičku scenu nakon duže pauze.

Spremao se za seriju koncerata u Londonu. Ljekar Konrad Mari, koji je pjevaču dao fatalnu dozu propofola, osuđen je u novembru 2011. za ubistvo iz nehata na 4 godine zatvora i u međuvremenu je pušten na slobodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana