Прије 56 година рођен Мајкл Џексон

Агенције
Прије 56 година рођен Мајкл Џексон

Једна од најзначајнијих фигура у популарној култури, краљ попа Мајкл Џексон рођен је на данашњи дан прије 56 година у Герију, индустријском граду на сјеверозападу Индијане.

Свој музички таленат показао је веома рано, наступајући као петогодишњак на божићним концертима, а 1964. се са братом Марлоном придружио групи "Браћа Џексон", коју су чинили њихова браћа Џеки, Тито и Џермејн.

На почетку, они су свирали конго и тамбурину. Млади Мајкл је затим почео да наступа као пратећи вокал и да плеше, а када је напунио осам година, он и Џермејн постали су водећи вокали, пишу вијести.ме.

Тада је назив групе промијењен у "Џексон 5". Бенд је по Средњем западу наступао од 1966. до 1968, а често је наступао и у клубовима за одрасле.

Мајкл је соло каријеру започео 1971, а почетком 80-их година постао је доминантан на поп сцени.

Његов албум "Тхриллер" из 1982. је најпродаванији албум свих времена и био је заслужан за преображај музичких спотова захваљујући спотовима за своје нумере: "Беат Ит", "Биллие Јеан", "Тхриллер"... Инспирисао је бројне поп, рок, ритам и блуз и хип-хоп извођаче.

Два пута је уврштен у "Рокенрол кућу славних", током каријере је освојио 15 Греми награда и 26 америчких музичких награда, а продао је преко 750 милиона албума широм свијета.

Његов приватни живот био је веома буран, обиљежен скандалима и пластичним операцијама које су изазвале опречна мишљења. Два пута је био ожењен и има је троје деце.

Иако је преминуо прије пет година Мајкл Џексон је и даље присутан у јавности захваљујући холограмима, постхумном албуму, спектаклима у његову част, парницама око насљеђа и банковном рачуну који се непрестано увећава.

Преминуо је у 50. години живота од прекомјерне дозе анестетика пропофола.

У данима који су претходили трагичном исходу, припремао се за велики повратак на музичку сцену након дуже паузе.

Спремао се за серију концерата у Лондону. Љекар Конрад Мари, који је пјевачу дао фаталну дозу пропофола, осуђен је у новембру 2011. за убиство из нехата на 4 године затвора и у међувремену је пуштен на слободу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана