“Priča o igračkama 4” - bajkovita saga o zajedništvu, prijateljstvu i prihvatanju

Agencije
“Priča o igračkama 4” - bajkovita saga o zajedništvu, prijateljstvu i prihvatanju

Nepunih 10 godina svi ljubitelji su čekali nastavak “Piksarovog” animiranog filma “Priča o igračkama”. Četvrti dio jednog od najuspješnijih animiranih filmova već je proglašen kultnim ostvarenjem filmske umjetnosti.

Obožavatelji filma su s nestrpljenjem očekivali animirani klasik i nisu skrivali oduševljenje nakon prikazivanja. To su pokazale i solidne cifre na bioskopskim blagajnama samo nekoliko dana poslije otvaranja.

Iako se prvobitno očekivalo da će premašiti zaradu od 140 miliona dolara, film je nekoliko dana nakon premijere dostigao zaradu od 120 miliona dolara. Na taj način je postao treći američki animirani film sa najvećim zaradama na otvaranju. Na prvom mjestu je film “Neviđeni 2” sa 185 miliona, te “Potraga za Dorom” sa 135 miliona dolara.

“Priča o igračkama 3” je 2010. godine ostvarila zaradu od 110 miliona na početku prikazivanja. No, ukoliko se maknemo dalje od zarada u bioskopskim salama, po reakcijama kritičara i publike, film je ispunio  očekivanja što se priče, poučnosti i vizuelnog identiteta tiče.

Ovaj, prvi digitalni dugometražni film prvi put je prikazan 1995. godine i brzo je stekao brojne poklonike. Bezvremenska saga o prijateljstvu, odanosti i ljubavi, ispričana kroz živote i svakodnevne avanture dječjih igračaka, prošla je dalek put od svog početka. Od dječije sobe, preko ulica grada, igraonice, pa sve do antikvarijata i luna-parka - svaki nastavak donio je nešto novo, inovativno i jednako čarobno. “Priča o igračkama 4” nije izuzetak, te u ovom nastavku junaci odlaze na jedno interesantno životno putovanje.

Protagonistkinja filma, djevojčica Boni, polazi u školu, a tamo će pronaći novog prijatelja koji će joj pomoći u prilagođavanju. Obožavaoci neće biti razočarani, jer će se se u novom nastavku pojaviti i stari, svima omiljeni, junaci.

- Jedna od najprepoznatljivijih odlika “Piksarovih” filmova je upravo njihova životnost i praćenje trendova. Kako društvo postaje osvješćenije o pitanjima borbe za ženska prava, sa sve više snažnih žena u politici, medijima, “Holivudu”, tako i “Piksar” zna da je vrijeme da i ženski likovi dobiju svojih pet minuta slave. I to ne rade izvještačeno ili pod prisilom, već iskreno i podsticajno. Lijepo je znati da će djeca u filmu moći pronaći uzor, a od zajedničkih avantura ovih igračaka velikog srca učiti o vrijednostima zajedništva, prijateljstva i prihvatanja životnih promjena - naglasila je u recenziji filma Ines Mirnić.

Dodala je da je animacija fantastična i uvjerljiva, te da je vizuelni identitet ove sage, iako se nije mnogo promijenio, pogotovo najmlađima, pružio neke divne momente, poput prikaza zalaska sunca u hiljadu nijansi, nitima tkanine i slično.

- Iako “Priča o igračkama 4” možda nije ostvarenje jednako genijalno kao treći nastavak od prije deset godina, svejedno je visokokvalitetan film u kojem će svi uzrasti moći pronaći nešto što će im se svidjeti. Crni humor, malo morbidnosti, elementi horora, dječje dogodovštine i nježni osjećaji - kombinacija koja garantuje uspjeh - dodala je Mirnićeva.

Glasove likovima u ovom nastavku su posudili Tom Henks, Tim Alen, Ani Pots, Toni Hejl, Kristina Hendriks, Kijanu Rivs, Džon Kjuzak i drugi, a za režiju je zadužen Džoš Kuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana