Preminuo slavni pevač Džo Koker

B92
Preminuo slavni pevač Džo Koker

Legendarni muzičar Džo Koker (70) preminuo je 22. decembra u svom domu u Koloradu. Pjevač se već duže vrijeme borio protiv raka pluća.

 

Njegov predstavnik za mediji Beri Maršal potvrdio je vijest za BBC, navodeći kako je Koker bio "jednostavno jedinstven" prijatelj i da će "biti nemoguće popuniti prazninu koju je njegov odlazak ostavio u našim srcima". On ipak nije precizirao koja bolest je uzrok Kokerove smrti.

Džon Robert Koker rođen je 20. maja 1944. godine u Šefildu u Engleskoj. Njegova karijera trajala je više od četiri decenije, tokom kojih je objavio više od 20 studijskih albuma.

Poznat po svom neobičnom, hrapavom glasu, Koker je karijeru pjevača počeo da gradi nastupima po klubovima u rodnom Šefildu tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Vrh top lista na prečac je osvojio obradom pjesme With A Little Help from My Friends koju u original izvodi bend The Beatles. Njegov duet sa Dženifer Vorns "Up Where We Belong", snimljen za potrebe filma "Oficir i džentlmen" nagrađen je i Gremijem i Oskarom, a dospio je i na prvo mjesto lista najslušanijih pesama.

"Nevjerovatno talentovan, bio je prava zvijezda, jedan od onih ljubaznih, skromnih ljudi koji su voljeli da nastupaju. Ko god da ga je vidio uživo nikada neće zaboraviti njegov nastup", kazao je Maršal. On je dodao da je Koker bez sumnje bio jedan od najvećih rok/soul glasova poreklom iz Britanije.

Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike.

Posljednjih godina živio je u SAD, gdje je i preminuo u svom domu o Koloradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana