Poster Marine Abramović na udaru italijanske desnice

Poster Marine Abramović na udaru italijanske desnice 20.08.2018 14:57 | Glas Srpske

Gradonačelnik Trsta traži uklanjanje plakata poznate umjetnice zbog implicitne kritike ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove odluke da zatvori luke za brodove s migrantima. Organizatori poručuju da poster neće biti cenzurisan.

Italijanska desnica oštro se usprotivila posteru, koji je umjetnica Marina Abramović osmislila za 50. regatu “Barkolana” u Tršćanskom zalivu, na kojem se vidi kako drži bijelu zastavu sa natpisom “Svi smo na istom brodu”.

Oni su okarakterisali poster Marine Abramović kao “političku propagandu”, a posebno oštro je reagovao zamjenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidori, inače član ultradesničarske Lige, koji je na “Fejsbuku” objavio da je “neprihvatljivo, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od događaja koji pripada čitavom gradu”.

Polidori je, kako je naveo “Art njuspejper”, uporedio dizajn Abramovićeve sa slikama pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Cedunga.

Regata “Barkolana”, koja se održava od 1969. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija te vrste na svijetu, tradicionalno angažuje svake godine nekog od svjetski poznatih umjetnika da dizajnira poster. Dizajn Marine Abramović za jubilarno izdanje “Barkolane”, koje će biti održano od 5. do 14. oktobra, trebalo bi da pošalje univerzalnu poruku o potrebi zaštite životne okoline.

Smatrajući da je poster Abramovićeve implicitna kritika lidera Lige i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima, Polidori je zatražio da poster za 50. “Barkolanu” bude uklonjen ili će, kako je priprijetio, gradske vlasti Trsta povući novac predviđen za tu manifestaciju. Kasnije je izjavio i da taj “užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta”.

Organizatori “Barkolane” su poručili, međutim, da poster Abramovićeve neće biti cenzurisan i da će biti korišćen za nacionalni i internacionalni marketing jubilarne regate.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica