Постер Марине Абрамовић на удару италијанске деснице

Постер Марине Абрамовић на удару италијанске деснице 20.08.2018 14:57 | Глас Српске

Градоначелник Трста тражи уклањање плаката познате умјетнице због имплицитне критике министра унутрашњих послова Матеа Салвинија и његове одлуке да затвори луке за бродове с мигрантима. Организатори поручују да постер неће бити цензурисан.

Италијанска десница оштро се успротивила постеру, који је умјетница Марина Абрамовић осмислила за 50. регату “Барколана” у Тршћанском заливу, на којем се види како држи бијелу заставу са натписом “Сви смо на истом броду”.

Они су окарактерисали постер Марине Абрамовић као “политичку пропаганду”, а посебно оштро је реаговао замјеник градоначелника Трста Паоло Полидори, иначе члан ултрадесничарске Лиге, који је на “Фејсбуку” објавио да је “неприхватљиво, ружно и неморално правити политичку пропаганду од догађаја који припада читавом граду”.

Полидори је, како је навео “Арт њуспејпер”, упоредио дизајн Абрамовићеве са сликама покојног кинеског комунистичког лидера Мао Цедунга.

Регата “Барколана”, која се одржава од 1969. године и једна је од најважнијих манифестација те врсте на свијету, традиционално ангажује сваке године неког од свјетски познатих умјетника да дизајнира постер. Дизајн Марине Абрамовић за јубиларно издање “Барколане”, које ће бити одржано од 5. до 14. октобра, требало би да пошаље универзалну поруку о потреби заштите животне околине.

Сматрајући да је постер Абрамовићеве имплицитна критика лидера Лиге и министра унутрашњих послова Матеа Салвинија и његове недавне контроверзне одлуке да затвори италијанске луке за бродове с мигрантима, Полидори је затражио да постер за 50. “Барколану” буде уклоњен или ће, како је припријетио, градске власти Трста повући новац предвиђен за ту манифестацију. Касније је изјавио и да тај “ужасан и погрешан политички рад неће бити присутан на територији Трста”.

Организатори “Барколане” су поручили, међутим, да постер Абрамовићеве неће бити цензурисан и да ће бити коришћен за национални и интернационални маркетинг јубиларне регате.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица