“Последњи поздрав легенди”

B92
“Последњи поздрав легенди”

У изадњу дневног листа Вечерње новости за уторак, међу читуљама и поменима, објављена је и читуља посвећена фронтмену британског електро-бенда Продиџи Киту Флинту.

У опроштајној поруци коју су надимцима потписали, препостављамо, ватрени обожаваоци бенда Гавра, Дићкор, Урке и Гокси, стоји само кратак текст “Последњи поздрав легенди”.

Фронтмен Продиџија у понедјељак је пронађен мртав у свом стану у Есексу. Остали чланови бенда касније у понедјељак су, на свом профилу на Инстаграму, објавили да је Флинт извршио самоубиство.

Продиџи је у Србији одувијек имао велику популарност и вјерну публику, још из времена прије данас култног концерта одржаног 8. децембра 1995. године у београдској Хали Пионир.

Поред тог легендарног наступа, Продиџи је још неколико пута наступао на новосадском фестивалу Егзит. Бенд је 2012. године на Калемегдан довео свој “Warrior's dance” фестивал, који је за једно вече окупио 20.000 људи.

Kит Чарлс Флинт рођен је 17. септембра 1969. у Есексу, на истоку Енглеске. Одрастао је у не баш срећној породици. Када га је отац избацио из куће, отишао је у Израел, гдје је неко вријеме радио као трговац.

Крајем осамдесетих, упознао је ди-џеја Лијама Хаулета, да би потом он и Лирој Торнхил наступали са Хаулетом као играчи.

Пјевач је постао у хит синглу “Firestarter”, а потом и у хиту “Breathe”, који су издати 1996. Занимљиво је да је пjесма “Breathe”, прије него што је званично објављена, први пут изведена 1995. на концерту у Хали Пионир. Од слиједеће, 1997. године, и албума “The Fat of the Land”, наступао је као главни вокал бенда.

Важио је за најгласнијег члана Продиџија, али и најфинијег. Бенд му је, како је једном приликом рекао, помогао да изабере шта ће да ради, с обзиром на то да су му оцjене у школи биле лоше а да није желио да се уклапа у разне калупе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана