Pola vijeka od prvog albuma Stonsa

Tanjug
Pola vijeka od prvog albuma Stonsa

Prije 50 godina, tačnije 16. aprila 1964, diskografska kuća „Decca" izdala je u Velikoj Britaniji prvi album sada već kultnog „kotrljajućeg kamenja". Svjetlost dana tada je ugledao album „The Rolling Stones".

Odmah po objavljivanju album „The Rolling Stones" je postigao izuzetan uspjeh i postao jedan od najprodavanijih albuma te godine u Velikoj Britaniji, a na britanskoj top listi se nalazio 12 nedjelja na broju jedan.

U SAD je album izdat nešto kasnije iste godine, sa malo izmjenjenom listom pjesama, pod imenom England's Newest Hit Makerts " načinivši od benda Rolling Stones zvijezde s obe strane Atlantika.

Na albumu se većinom nalaze obrade pjesama raznih izvođača (Bo Didlija, Čaka Berija, Vilija Diksona) i samo jedna pjesma tandema Džeger/Ričards - Tell Me (You're Coming Back)"

Legendarni bend formiran je dvije godine ranije, a njegovi članovi bili su Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons, Bil Vajman, Čarli Vots i Ian Stjuart, koji će biti izbačen iz grupe 1963.

Iako su se znali još od osnovne škole, Džeger i Ričards su se zbližili tek 1960, nakon slučajnog susreta na peronu železničke stanice. Obojica su imali 17 godina.

U pismu tetki 1962, Ričards ovako opisuju taj događaj:

"Znaš da je Čak Beri moj idol. Mislio sam da sam jedini njegov fan kilometrima naokolo. Ali, prije neki dan na stanici u Dartfordu, držao sam jednu Čakovu ploču kada mi je prišao neki momak kog sam poznavao još iz osnovne škole. Ima sve ploče Čaka Berija! (...) Momak se zove Mik Džeger i najbolji je R&B pjevač na ovoj strani Atlantika. Svira gitaru (električnu) kao Čak, a našli smo i basistu, bubnjara i još jednog tipa koji svira ritam gitaru. Vježbamo uveče, dva tri puta nedjeljno. Dobro prašimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana