Poetična romansa Leonarda Koena prikazana na filmu

Agencije
Poetična romansa Leonarda Koena prikazana na filmu

Odnos slavnog kantautora Leonarda Koena i njegove muze Marijen Ihlen, koja je bila glavno Koenovo nadahnuće za hitove “So Long, Marianne” i “Bird on a Wire”, prikazan je u dokumentarnom filmu “Marianne & Leonard: World of Love”.

Poetični film započinje viješću o Marijaninoj smrti u julu 2016. godine, poslije čega slijedi čitanje jednog dijela Koenovog ljubavnog pisma.

- Najdraža Marijen, ja sam tek malo iza tebe, a dovoljno blizu da te uzmem za ruku - stoji u pismu.

Koen je preminuo nepuna četiri mjeseca kasnije, 7. novembra iste godine. Dokumentarac je premijerno prikazan na festivalu “Sandens”, a govori o susretu Koena i Marijen 1960. godine na grčkom ostrvu Hidra, dok je Koen još gradio umjetničku karijeru.

Par je neko vrijeme živio životom iz snova u kreativnoj, boemskoj zajednici, prije nego što Koen, kasnih šezdesetih, postaje zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada i njihov odnos postaje sve složeniji.

Režiju filma potpisuje Nik Brumfild, a dokumentarac će u bioskopima početi da se prikazuje 5. jula.

U dokumentarcu se koriste do sada neviđeni Brumfildovi snimci i dio materijala koji je snimio reditelj dokumentaraca D. A. Penebejker.

Brumfild je autor i drugih cijenjenih dokumentaraca o muzičarima, kao što su “Vitni: Mogu li ja da budem ja” i “Kurt i Kortni”.

Ovo nije jedini film kada se radi o Koenu. Prvi film o njemu snimljen je još 1974. godine i nosi naziv “Leonard Koen: Ptica na žici”. Leonard Koen započeo je evropsku turneju u 20 gradova 1972. godine, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u “Rojal Albert holu”, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i Tel Avivu. Ovaj film je i ostvarenje prepuno utisaka o onome što se desilo tokom te turneje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana