Поетична романса Леонарда Коена приказана на филму

Агенције
Поетична романса Леонарда Коена приказана на филму

Однос славног кантаутора Леонарда Коена и његове музе Маријен Ихлен, која је била главно Коеново надахнуће за хитове “So Long, Marianne” и “Bird on a Wire”, приказан је у документарном филму “Marianne & Leonard: World of Love”.

Поетични филм започиње вијешћу о Маријаниној смрти у јулу 2016. године, послије чега слиједи читање једног дијела Коеновог љубавног писма.

- Најдража Маријен, ја сам тек мало иза тебе, а довољно близу да те узмем за руку - стоји у писму.

Коен је преминуо непуна четири мјесеца касније, 7. новембра исте године. Документарац је премијерно приказан на фестивалу “Санденс”, а говори о сусрету Коена и Маријен 1960. године на грчком острву Хидра, док је Коен још градио умјетничку каријеру.

Пар је неко вријеме живио животом из снова у креативној, боемској заједници, прије него што Коен, касних шездесетих, постаје звијезда у Сједињеним Америчким Државама. Тада и њихов однос постаје све сложенији.

Режију филма потписује Ник Брумфилд, а документарац ће у биоскопима почети да се приказује 5. јула.

У документарцу се користе до сада невиђени Брумфилдови снимци и дио материјала који је снимио редитељ документараца Д. А. Пенебејкер.

Брумфилд је аутор и других цијењених документараца о музичарима, као што су “Витни: Могу ли ја да будем ја” и “Курт и Кортни”.

Ово није једини филм када се ради о Коену. Први филм о њему снимљен је још 1974. године и носи назив “Леонард Коен: Птица на жици”. Леонард Коен започео је европску турнеју у 20 градова 1972. године, почевши у Даблину и завршавајући у Јерусалиму 21. априла. Други градови су били Лондон у “Ројал Алберт холу”, Стокхолму, Амстердаму, Копенхагену, Бечу, Берлину, Паризу и Тел Авиву. Овај филм је и остварење препуно утисака о ономе што се десило током те турнеје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана