Počela 55. ta Guča

B92
Počela 55. ta Guča

Od jutros Dragačevom odjekuju zvuci trube - najveća srpska "žurka na otvorenom" počela je podizanjem saborske zastave, a manifestaciju je otvorio ministar turizma Rasim Ljajić.

Ljajić je ocjenio da je sabor trubača turistički, kulturni i nacionalni brend Srbije.

"Ovo je mnogo više od jednog muzičkog festivala. Guča je mnogo više kulturno čudo nego jedna kulturna manifestacija. I to kulturno čudo zaslužuje mnogo veću pažnju", izjavio je Ljajić.

Za 55 godina sabor je posjetilo više od 17 miliona ljudi. Svaki peti gost je stranac, a ove godine među prvima stigli su Poljaci.

"Ne znam šta da očekujem. Ovde smo prvi put, došli smo da se upoznamo. Naš prijatelj nam je pričao o ovom festivalu, pa smo odlučili da ga posetimo", izjavila je jedna Poljakinja.

Organizatori kažu da mjesta ima za sve posjetioce sabora. Za smještaj u kampu treba izdvojiti 700 dinara, dok se cijene noćenja u privatnom smještaju kreću od 15 do 20 evra.

Iako je sabor zvanično počeo, sve se još uvijek priprema za dolazak gostiju koji se u najvećem broju očekuju od četvrtka. Domaćini očekuju da će ovogodišnji sabor posjetiti više od pola miliona gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana