Pobednička pjesma Evrovizije - plagijat? VIDEO

Tanjug
Pobednička pjesma Evrovizije - plagijat? VIDEO

Pobjeda Izraela na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2018. godine je ugrožena nakon što je jedna od najvećih svjetskih muzičkih kompanija zapretijila da će tužiti kompozitore izraelske pjesme zbog navodne povrede autorskih prava.

Američka kompanija "Univerzal mjuzik studios" poslala je pismo pred tužbu Doronu Medalieu i Stavu Begeru koji su zajedno komponovali pobjedničku pjesmu Nete Barzilai "Toy", tvrdeći da je ona kopija hita "Seven Nation Army " grupe White Stripnes iz 2003. godine.


Ako se ta tvrdnja dokaže na sudu, mogla bi da diskvalifikuje Izrael sa takmičenja i pjevačici uskrati pobjedu, kao i pravio da Izrael bude domaćin Pjesme Evrovizije 2019. godine, javila je izraelska televizija Hadašot njuz.

Prema pravilima Evrovizije, takmičarske pjesme moraju biti original.

Mnogi su primjetili da obe pjesme imaju sličnosti, ali advokati američke muzičke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava.

Novinar lista Harec Ben Šalev pisao je u martu da "Toy" podsjeća na pjesmu "Seven Nation Army ", izrazivši nadu da ja autor Džek Vajt neće čuti prije takmičenja, jer bi mogao da podnese tužbu.

Kompozitor Medalie koji je potvrdio vijesti o mogućoj tužbi, putuje u SAD u pokušajku da riješi "veliku krizu", kako je rečeno.

Zvaničnici američke kompanije navodno su vrlo odlučni, navodi Hadašot njuz, pozivajući se na izvore bliske slučaju koji tvrde da čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzna unija može da kaže da pjesma nije original i da zato nije ni kvalifikovana za takmičenje.

Kompozitori izraelske pjesme su rekli da ih je pismo iznenadilo, ali da vjeruju da će se postići dogovor.

Ovo je najnovija prepreka koja bi mogla da onemogući Izrael da slijedeće godine bude domaćin takmičenja, poslije poziva na bojkot ako bi se ono održalo u Jerusalimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana