Pjesme “Kvina” su neka vrsta magije

Danko Kuzmanović
Pjesme “Kvina” su neka vrsta magije

Koncert mađarskog big benda “Budapest jazz orchestra”, jednog od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj, održan je u, do posljednjeg mjesta ispunjenoj, koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Sving muzika je nešto što već godinama izvode i prepoznatljivi su na svjetskom nivou. Pored sfinga, izvode i gotovo sve džez žanrove.

Ovi svjetski priznati muzičari upustili su se u još jedan ambiciozan projekt obrađivanja pjesama kultne grupe “Kvin” u džez stilu.

- Morao sam da mislim drugačije o tim pjesmama. Ranije sam svirao u “Kvin tribjut” bendu, ali s instrumentima koje i originalna grupa koristi, a ovdje imamo 13 duvačkih instrumenata. Morao sam da razmišljam o tim instrumentima i da im nađem mjesto. Pjesme “Kvina” su neka vrsta magije, imaju nešto unikatno, nešto jako kreativno - kazao je basista ovog orkestra Hars Viktor.

Mađarska pjevačica Kati Vulf, koja je svoju zemlju predstavljala na “Evrosongu” 2015. godine, a sada nastupa sa “Budapest jazz orchestra”, ispričala je za “Glas Srpske” ukratko svoj put do big benda.

- Pjevam mnogo različitih stilova u muzici. Pokušavam da pjevam i džez, a i pokušavala sam i prije nekoliko godina, ali to je veoma teško. To je jako zahtjevna muzika, ali je veoma dobra za učenje i usavršavanje. Znam ovaj bend, s nekima od njih sam išla i u muzičku školu, tako da se znamo godinama i veoma mi je drago što mogu da radim sa njima jer su veliki profesionalci - rekla je pjevačica.

Pjevačica je istakla da je veoma teško pjevati pjesme grupe “Kvin”.

- Morate znati mnogo stvari kada pokušavate da pjevate pjesme grupe “Kvin”. Fredi je pjevao jako visoko, a ja pokušavam da to prilagodim svom rasponu glasa. Ono što je teško je donijeti toliku energiju na binu kao što je to Fredi radio. Ono na šta se ja najviše baziram jeste da nešto dam na bini, svoje emocije, svoju strast i kada pjevam ne razmišljam o Frediju i “Kvinu” nego razmišljam o značenju tih pjesama i tih tekstova - objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana