Пјесме “Квина” су нека врста магије

Данко Кузмановић
Пјесме “Квина” су нека врста магије

Концерт мађарског биг бенда “Budapest jazz orchestra”, једног од најпопуларнијих биг бендова у Мађарској, одржан је у, до посљедњег мјеста испуњеној, концертној дворани Банског двора Културног центра.

Свинг музика је нешто што већ годинама изводе и препознатљиви су на свјетском нивоу. Поред сфинга, изводе и готово све џез жанрове.

Ови свјетски признати музичари упустили су се у још један амбициозан пројект обрађивања пјесама култне групе “Квин” у џез стилу.

- Морао сам да мислим другачије о тим пјесмама. Раније сам свирао у “Квин трибјут” бенду, али с инструментима које и оригинална група користи, а овдје имамо 13 дувачких инструмената. Морао сам да размишљам о тим инструментима и да им нађем мјесто. Пјесме “Квина” су нека врста магије, имају нешто уникатно, нешто јако креативно - казао је басиста овог оркестра Харс Виктор.

Мађарска пјевачица Кати Вулф, која је своју земљу представљала на “Евросонгу” 2015. године, а сада наступа са “Budapest jazz orchestra”, испричала је за “Глас Српске” укратко свој пут до биг бенда.

- Пјевам много различитих стилова у музици. Покушавам да пјевам и џез, а и покушавала сам и прије неколико година, али то је веома тешко. То је јако захтјевна музика, али је веома добра за учење и усавршавање. Знам овај бенд, с некима од њих сам ишла и у музичку школу, тако да се знамо годинама и веома ми је драго што могу да радим са њима јер су велики професионалци - рекла је пјевачица.

Пјевачица је истакла да је веома тешко пјевати пјесме групе “Квин”.

- Морате знати много ствари када покушавате да пјевате пјесме групе “Квин”. Фреди је пјевао јако високо, а ја покушавам да то прилагодим свом распону гласа. Оно што је тешко је донијети толику енергију на бину као што је то Фреди радио. Оно на шта се ја највише базирам јесте да нешто дам на бини, своје емоције, своју страст и када пјевам не размишљам о Фредију и “Квину” него размишљам о значењу тих пјесама и тих текстова - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана