Пет глумаца у трци за другог “Оскара”

Агенције
Пет глумаца у трци за другог “Оскара”

За већину глумаца освајање престижне награде филмске академије - “Оскар” је врхунац каријере и нешто чему теже цијели живот. Међутим, појединима један “Оскар” једноставно није довољан. Чак 41 глумац је освојио више од једног “Оскара”, а први којем је то пошло за руком је Луис Рајнер 1937. године. Он је власник двије овакве награде.

Ове године чак пет глумаца има шансу да освоји другог “Оскара” у каријери и то Махершала Али, Кристијан Бејл, Сем Роквел, Ема Стоун и Рејчел Вајс. У мушкој конкуренцији то неће бити лак посао, јер су номиновани и Бредли Купер, који је покупио симпатије својом улогом у филму “Звијезда је рођена”, Вилем Дефо за улогу у филму “На капији вјечности”, те Рами Малек, који је маестрално одглумио Фредија Меркјурија у филму “Боемска рапсодија”, као и Виго Мортенсен, који је глумио у филму “Зелена књига”. У женској конкуренцији је ситуација такође тешка, јер се за “Оскара” за најбољу глумицу бори Јалица Апарисио за улогу у филму “Рома”, Глен Клоуз, која је глумила супругу нобеловца у филму “Жена”, Оливија Колман за “Омиљена”, као и можда највећи фаворит Леди Гага за “Звијезда је рођена”.

Поједини глумци су успјели да освоје “Оскара” сваки пут када су били номиновани. Највише номинација за ову престижну награду има Мерил Стрип - чак 20. Освојила је до сада три “Оскара”.

Међу онима који су освојили више “Оскара” су Кристоф Волц, Кевин Спејси, Хилари Свонк, Вивијен Ли, затим Дајан Вест, Питер Јустинов, Џејсон Робардс, Мелвин Даглас, као и Шели Винтерс, Антони Квин, Гленда Џексон, Меги Смит, те Бети Дејвис, Сали Филд, Елизабет Тејлор, Фредерик Марч, Шон Пен и Френсис Мекдорманд.

У тој групи су и легендарни Џин Хекман, Том Хенкс, Оливија де Хавиланд, Џоди Фостер, затим Мајкл Кејн, Гери Купер, Џесика Ленг, Дастин Хофман, Џејн Фонда, Роберт де Ниро, као и Кејт Бланшет, Џек Лемон, Марлон Брандо, Спенсер Трејси, те Луис Рејнер, Хелен Хејс, Дензел Вошингтон, Волтер Бренан, Џек Николсон, Ингрид Бергман, Денијел Деј Луис, Мерил Стрип и Кетрин Хепберн.

Добити награду “Оскар” врхунац је у каријери већине америчких глумаца, а потпуно супротно важи за “Златну малину”, која се додјељује за најгора филмска остварења. Постоје глумци који су спојили обје награде. Њих неколико нашло се на листи глумаца који су током каријере освојили обје награде, а међу њима су Бред Пит, Хали Бери, Марлон Брандо, Сандра Булок и Ал Паћино.

Овогодишња, 91. церемонија додјеле “Оскара” биће одржана 24. фебруара у позоришту “Долби” у Лос Анђелесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана