Откривен наставак “Паклене поморанџе”

Глас Српске
Откривен наставак “Паклене поморанџе”

Наставак романа “Паклена поморанџа” писца Ентонија Бурџиса откривен је у његовој архиви. Рукопис назван “Паклено стање” има 200 страница и представља скуп Бурџисових промишљања о стању људске цивилизације и развија даље теме из “Паклене поморанџе”. Роман је причао о покушају државе да излијечи тинејџера делинквента. Недовршени документарни рукопис је “дјелимично филозофски осврт, а дјелимично аутобиографија”.

Бурџис се у тексту осврће и на контроверзу која је пратила филмску адаптацију “Паклене поморанџе” у режији Стенлија Кјубрика. Овај култни филм, у којем Малколм Мекдауел игра главног лика и наратора опсједнутог насиљем, био је на мети критика да је послужио као инспирација за злочине и био је забрањен у Великој Британији. Тек послије Кјубрикове смрти 1999. године филм је поново ушао у британске биоскопе и постао доступан за гледање код куће. Међутим, филм “Паклена поморанџа” је доживио огроман успјех у америчким биоскопима и био номинован за “Оскара” у категорији за најбољи филм 1972. године.

Рукопис за “Паклено стање” никада није објављен, а пронађен је међу папирима у Бурџисовој кући у Браћијану, близу Рима. Када је кућа продата послије смрти писца 1993. године, архива је пребачена у Манчестер, гдје се Међународна фондација “Ентони Бурџис” бави њеном каталогизацијом.

Сам Бурџис је описао свој рад као “велики филозофски исказ о савременом стању човека”, гдје изражава забринутост о утицају технологије на човјечанство, нарочито утицају медија, филма и телевизије.

У овом тексту објашњава и поријекло необичног назива романа.

- Те 1945. године када сам се вратио из војске, чуо сам 80-годишњака у лондонском пабу како каже да је неко “изопачен као паклена поморанџа”. Ријеч “изопачен” је означавала “луд”. Готово 20 година сам желио да је искористим као наслов за нешто. То је био традиционални израз за означавање рада који је комбиновао бављење традицијом и бизарну технику - написао је Бурџис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана