Otišao Cune, čovjek orkestar zlatnog glasa

Glas Srpske
Otišao Cune, čovjek orkestar zlatnog glasa

Proslavljeni muzičar Predrag Cune Gojković preminuo je u petak u 85. godini, a njegove kultne pjesme ostaće zauvijek u muzičkoj riznici.

Cune je bio prepoznatljiv po izvođenju narodnih pjesama, ali i starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih kompozicija. U prvi razred krenuo je 1939. godine, u Osnovnoj školi "Vojislav Ilić". Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gdje se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao je na Trgovačkoj akademiji, ali ga je pjevanje odvlačilo od studija, tako da nikada nije diplomirao. Nadimak Cune je dobio, kako je sam objasnio u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju: "Odi da te majka cune" (ljubi).

Zvali su ga čovjek orkestar, a bio je vlasnik prve zlatne ploče na Balkanu i jedan od rijetkih koji je imao apsolutni sluh i umjetnik koji je znao najveći broj pjesama. Cune je bio i dobitnik nagrade "Zlatni mikrofon" za životno djelo. Za Radio Beograd snimio je hiljadu pjesama, trajno obogativši njegovu riznicu.

Od debija na talasima Radio Beograda 1939, kada je nastupio u ženskom oktetu, preko položene audicije za radio-pjevača 1948. množili su se trajni snimci za zvučni arhiv Radio Beograda, nagrade i priznanja, nastupi sa raznim ansamblima, uključujući i Simfonijski orkestar RTS-a. Godine 1962. napravio je bum sa pločom "Kafu mi, draga, ispeci", koja je dostigla tiraž od 100.000 primjeraka.

Mnogi tvrde da je znao čak 4.000 pjesama, a sam Gojković nije bio siguran. Sa sedam godina, kada je prvi put zapjevao u Kolarčevoj zadužbini, znao je dvadesetak pjesama, koje je naučio od majke.

Da je bio čovjek koji zna najviše pjesama Gojković je dokazao 1971, kada mu je "na megdan" izašao Miodrag Mile Bogdanović. Njihovo nadmetanje trajalo je 15 časova i uz njih je dežurao tim od pet ljekara. Otpjevali su 300 pjesama, a rezultat je bio 42:41.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana