Отишао Цуне, човјек оркестар златног гласа

Глас Српске
Отишао Цуне, човјек оркестар златног гласа

Прослављени музичар Предраг Цуне Гојковић преминуо је у петак у 85. години, а његове култне пјесме остаће заувијек у музичкој ризници.

Цуне је био препознатљив по извођењу народних пјесама, али и староградских, севдалинки, забавних и мексиканских композиција. У први разред кренуо је 1939. године, у Основној школи "Војислав Илић". Средњу школу је завршио у Осмој мушкој гимназији на Црвеном крсту у Београду, гдје се дружио и ишао у школу са касније прослављеним глумцима Велимиром Батом Живојиновићем и Данилом Батом Стојковићем.

Након гимназије, студирао је на Трговачкој академији, али га је пјевање одвлачило од студија, тако да никада није дипломирао. Надимак Цуне је добио, како је сам објаснио у емисији "Балканском улицом" Радио-телевизије Србије, по мајчином дозивању: "Оди да те мајка цуне" (љуби).

Звали су га човјек оркестар, а био је власник прве златне плоче на Балкану и један од ријетких који је имао апсолутни слух и умјетник који је знао највећи број пјесама. Цуне је био и добитник награде "Златни микрофон" за животно дјело. За Радио Београд снимио је хиљаду пјесама, трајно обогативши његову ризницу.

Од дебија на таласима Радио Београда 1939, када је наступио у женском октету, преко положене аудиције за радио-пјевача 1948. множили су се трајни снимци за звучни архив Радио Београда, награде и признања, наступи са разним ансамблима, укључујући и Симфонијски оркестар РТС-а. Године 1962. направио је бум са плочом "Кафу ми, драга, испеци", која је достигла тираж од 100.000 примјерака.

Многи тврде да је знао чак 4.000 пјесама, а сам Гојковић није био сигуран. Са седам година, када је први пут запјевао у Коларчевој задужбини, знао је двадесетак пјесама, које је научио од мајке.

Да је био човјек који зна највише пјесама Гојковић је доказао 1971, када му је "на мегдан" изашао Миодраг Миле Богдановић. Њихово надметање трајало је 15 часова и уз њих је дежурао тим од пет љекара. Отпјевали су 300 пјесама, а резултат је био 42:41.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана