Он је проглашен за највећу икону у свијету забаве

Агенције
Он је проглашен за највећу икону у свијету забаве

Легендарни пјевач Дејвид Боуви проглашен је за највећу икону у свијету забаве у 20. вијеку. То су изгласали гледаоци емисије "Иконе" на Би-Би-Сију, а у конкуренцији су још били Чарли Чаплин, Мерилин Монро и Били Холидеј, преноси Индепендент.

Циљ гласања је био да публика гласањем изабере "највећу звијезду 20. вијека". У емисији су представљене још четири категорије, па су гледаоци бирали не само највећу икону у свијету забаве, већ и у спорту, науци, активизму, умјетности.

Тако ће се Боуви такмичити и са осталим категоријама, односно за титулу највеће иконе 20. вијека.

Када је ријеч о осталим категоријама, Алан Туринг однио је побједу у категорији "Научници", Ернест Шаклтон у категорији "Истраживачи", а Нелсон Мандела у категорији "Вође".

Још се бирају и побједници категорија Активисти, Спорт, као и Умјетници и писци.

Публика ће изабрати највећу икону 20. вијека 5. фебруара, када ће бити и саопштено која је личност обиљежила 20. вијек.

Анкета је у јавности изазвала и негодовања јер су неки сматрали да је избор превише сужен и да у обзир нису узети многи други свјетски великани. Управо је највише буре подигла категорија "Забављачи" јер су многи закључили да није у реду што се у избору нису нашли "Битлси" или Елвис Присли.

Дејвид Боуви је умро 11. јануара 2016. године након 18-месјечне борбе с раком. Боуви је преминуо свега два дана након што је прославио 69. рођендан и објавио албум "Blackstar".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана