Нова сезона “Црног огледала”: Фокус на промјенама које је донијела технологија

Агенције
Нова сезона “Црног огледала”: Фокус на промјенама које је донијела технологија

Пета сезона популарне “Нетфликсове” научнофантастичне серије “Црно огледало” у цијелости је објављена на овој платформи и већ је изазвала бројне реакције и критике публике.

За разлику од најава претходних сезона уз “Будућност је свијетла” ова сезона доноси нешто другачији приступ самој тематици живота у стварности технологије, њеног утицаја и свих њених позитивних и негативних страна.

- Будућност ће бити свјетлија него икада - наведено је раније у најави сезоне.

Сезона се састоји од само три епизоде, са укупним трајањем од 198 минута.

За разлику од претходних, ова има нешто другачији приступ технолошким утицајима него што је имала раније.

Три епизоде које чине ову сезону су: “Стрикинг Виперс”, “Смитхереенс” и “Рацхел, Јацк и Асхлеџ Тоо”.

Позитивне реакције добила је прва епизода “Стрикинг Виперс”. Прати причу о два стара пријатеља (Ентони Маки и Џахуја Абдул Матин) који се поновно повезују и вежу путем нове ВР видео-игре, само да би открили опасне осјећаје и зависности скривене испод површине. “Смитхереенс” прати очајног возача у вожњи (Ендрју Скот), који узрокује кризу кад отме менаџера управљања друштвеним мрежама (Демсон Ајдрис). Ова епизода је добила нешто слабије оцјене у односу на преостале двије, јер како сматра “Тхе Индепендент”, не испуњава очекивања и премиса радње није задовољавајућа, нити усклађена са временом трајања епизоде. Трећа епизода “Рацхел, Јацк и Асхлеџ Тоо” прати поп сензацију Ешли (Мајли Сајрус) и једног од њених највећих обожавалаца (Анжури Рајтс) док се боре против својих врло различитих, али језиво паралелних живота. Што се ове епизоде тиче, заиста позитивне критике је добила Мајли Сајрус, за коју многи сматрају да јој глума боље лежи.

Цјелокупни тон и прича сваке епизоде одлазе и развијају се у другачијим правцима. Могло би се рећи да је најпозитивније реакције изазвало то да се сезона више осврнула на међуљудске односе и одмакла се од апокалиптичног хорор свијета у којем влада технологија.

Ликови и односи овдје заузимају централно мјесто, а идеје кроз које се провлачи научна фантастика постале су секундарне.

- Серија је еволуирала, док се истовремено поједноставила. Умјесто да се истражује колико је опасно наше ослањање на технологију, ове три епизоде показују како је технологија промијенила наш свијет и набоље и нагоре - наведено је у једној критици ове сезоне.

Радња јесте успоренија, али такав начин приступа и одговара, јер се фокусира, на мало другачији начин, на виртуелну реалност, на друштвене медије и мреже, те на врсте утицаја (прати културу утицаја и начине реаговања ликова).

Серија “Црно огледало” премијерно је емитована 2011. године, а њен креатор је Чарли Брукер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана