Нико није хтио да снима култну серију, а главни лик је побјегао са кастинга

Глас Српске
Нико није хтио да снима култну серију, а главни лик је побјегао са кастинга

Серија “Сопранови” је проглашена за једну од набољих серија икада. Емитована је од 1999. до 2007. године, а финална епизода је толико разбјеснила фанове да су “ријешили” да се завршила тако да је главни јунак Тони Сопрано жив.

На двадесетогодишњицу серије креатор Дејвид Чејс открива колико је било тешко уопште снимити ову серију.

“То је 'Кум'. Шта ће нам то, то је већ виђено”, рекао је Дејвид Чејс, преноси Ролинг Стоун.

Прича почиње овако:

“Супруга ми је једном приликом рекла да би требало да снимим серију о мојој мами, јер је урнебесна. Сложио сам се с њом, али нисам знао како бих то урадио. Шта брига телевизију и гледаоце серија о мами?”

Потом се родила идеја о мафијашима.

“Узео сам нове агенте, а они су ме питали: 'Какве идеје имаш?' Рекао сам све ово што Сопранови јесу данас, а агент ми је рекао: 'Заборави, то се никада неће десити.' Потом сам предложио да мој сценарио онда буде сценарио за филм, али су ми опет рекли да су мафијашке комедије застарјеле и да их нико неће гледати. Чак сам мислио да ангажујем Роберта де Нира да игра Тонија, мислим да би то било врло интересантно, али су ми и даље причали да заборавим. 'Зашто би то радио, то је већ урађено', говорили су ми. Послије тог састанка сам се враћао кући и размишљао, а шта ако тај тип има жену, дјецу, психијатра који је жена... Можда би то успијело. Видели бисмо онда како размишља мафијаш, његова жена, дјеца...”

Чејс је рекао и да је слао сценарио телевизијама и да су га сви одбијали, а онда је једног дана стигао позив...

“Прошло је два мјесеца и једна жена, која је и даље у телевизијском послу ме је позвала и рекла: “Види, причаћемо о овоме, јако ми се свиђа сценарио.' Одушевио сам се, питао сам је када почињемо да снимамо, а она ми је рекла: 'Не, нисам рекла да снимамо, само да ми се свиђа.' Хтио сам да умрем. Потом сам отишао на ЦБС, они су рекли можда, али да промјеним сценарио и избацим психијатра “јер то значи да је главни јунак шоња”. Потом сам помислио да ће можда ХБО бити заинтересован. И јесте био”, рекао је Чејс и открио како смо добили Тонија којег знамо и волимо.

“Никада не пишем улоге мислећи на некога. Унајмили смо кастинг директора Џордијен Вокен и њеног партнера и она је рекла 'знате ли овог, оног...' тако сам сазнао за Гандолфинија. Дошао је на аудицију, кренуо да чита, био је одличан и у једном тренутку је стао и рекао: 'Чекај, не могу ово, не могу да се фокусирам.' Отишао је и рекао да ће се вратити у петак да чита и није дошао. Није се јавио. Поручио је преко агената да не може да дође јер му је умрла мајка. Касније смо сазнали да је умрла неколико година раније. Ипак, натјерали смо га да се врати. Дошао је код мене, читао и био феноменалан”, испричао је креатор серије.

Чејс се присјетио и снимања “четврте или пете сезоне” када су глумци преговарали, потписивали уговоре...

“Питао сам Гандолфинија: 'Да ли желиш да се вратиш?'. Рекао је: 'Да, желим, ово је најбоља улога коју сам икада играо, али и не желим, јер колико год покушавао да оперем лик Тонија са себе, његов смрад остаје.' Увијек сам се питао - Џејмс Гандолфини је био огроман тип, а таква душа од човјека. Стварно је знао да буде груб и непријатан када је морао да буде, и мислио сам се да ли је толико добар зато што постоји могућност да буде силеџија. Има способност за то. Огроман је, да ли је његова финоћа ту да компензује страх од њега? Никада нисам добио одговор на то питање”, закључио је Дејвид Чејс.

Зашто жалите мафијаша и убицу?

Сценариста је једном приликом наводно рекао да “Тони није умро на крају серије”. Фанови су тако чули, а он је покушао касније да објасни и дода да је његова изјава погрешно пренијета у медијима.

“Тврдити да сам рекао да Тони није мртав није тачно. Постоји један много шири контекст око те изјаве. Није ствар у томе да ли је Тони Сопрано жив или мртав. Узалуд је тражити одговор на то питање. Посљедња сцена Сопранових покреће питање духовне природе које нема ни добар, ни лош одговор”.

Чејс се упитао и зашто би људима било стало до тога да ли је мафијаш и убица остао жив на крају серије. Зато што га је играо Џејмс Гандолфини. “Само он је могао да буде зликовац и да учини да га људи воле. Само он”, закључио је сценариста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана