Невјероватан живот глумца: Хтјели су да га погубе, бјежао је од дроге

Срна
Невјероватан живот глумца: Хтјели су да га погубе, бјежао је од дроге

Иако никада не бисмо могли ни да претпоставимо, амерички глумац Дани Трехо има 74 године, али као што и сам каже, никада није очекивао да ће доживјети тако дубоку старост.

 “Нисам мислио да ћу преживјети шездесете године прошлог вијека. Бирао сам лоше узоре. Изабрао сам ујака који је био зависник и бавио се оружаним пљачкама. Али, што се мене тиче, био је најбољи лик на свијету”, говори Трехо који је хероин пробао са 12 година да би након тога на велика врата ушао у живот препун криминала и подужих боравака иза решетака, пише index.hr


Догађај који је све промјенио

Прошао је све затворе у Калифорнији, а живот му је промјенио један догађај из 1968. када је током нереда у једном од затвора бацио камен на чувара:

“Смјестили су ме у самицу. Ја и још два затвореника вјеровали смо да ћемо завршити у плинској комори. Постојала је могућност да ће ме осудити на смртну казну.”

У самици је сковао план:

“Договорио сам се са Богом. Тражио сам од њега да ми допусти да умрем поносно, а ја ћу заузврат провести сваки дан молећи се и трудити се да помогнем људима. Нисам желио да ме смјесте у плинску комору гдје ћу умријети запишан, урлајући.”

Трехо на крају није кажњен за подстицање затворских нереда, а касније је и пуштен на слободу. Али, никада није заборавио оно што је обећао и недуго након изласка постао је савјетник зависницима о дроги.

Кад бјежиш од дроге и завршиш у Холивуду

Живот му се промјенио 1985., током боравка на сету филма “Runaway Train”, гдје је позван како би помогао глумцима који су се борили са зависношћу. Сценариста Едвард Банкер, такође бивши затвореник, препознао је Денија јер су заједно служили казну у Сан Квентину, а будући да је знао да се бавио и боксом, замолио га је да му помогне у неким сценама.

Био је то његов улазак у Холивуд на мала врата, али његова жеља да живи чист живот без дроге претворила се у прави изазов:

“Могао си да ушеташ у било коју продукцијску кућу и на столу би затекао линије кокаина. Каскадери су били нашмркани. Сви су били нашмркани.”

Због свог претећег изгледа и гласа почео је да добија све веће улоге, али углавном је глумио сличне ликове криминалаца, затвореника и сличних опаких њушки:

“Говоре ми да увијек глумим опасне Мексиканце са тетоважама. Е, па ја јесам опасни Мексиканац са тетоважама тако да је то добра одлука. Неће ангажовати Марка Волберга да глуми опасног Мексиканца.”

Затвор као глумачка школа

О Треху се управо снима и документарни филм назван “Inmte Number One” (назив који се односи на имена ликова које је имао на почетку каријере), а он тврди да је глумом почео да се бави и много прије него што се појавио пред камерама:

“Глумачка школа била ми је затвор. Боравак у затворском дворишту, затворски нереди и претварање да сте опаснији него што заправо јесте. У затвору постоје двије врсте људи: ловац и плен. Сваког јутра морате да одлучите шта ћете бити.”

Иако више није завистан од дроге, тврди да је посао постао његова нова зависност. С једне стране, одлуку да се окрене поштеном животу изазвало је и то да му је врло рано постало јасно да се злочин не исплати: “На примјер, потребна су ми два минута да неком украдем 800 долара. Цијена тога може бити петогодишња затворска казна. Ако тих 800 долара подијелите на пет година, постаје вам јасно да то и није толико добра сатница.”

Не постоји лош филм

У његовом опусу може се пронаћи свашта, од врхунских акцијских и култних филмова, па све до б-продукције и нечега што ће многи назвати смећем. Али, Трехо се са њима не слаже:

“Кад ми неко каже да му се филм није свидио и да се ради о лошем филму, ја им одговорим да не постоји лош филм. Филм који пљујете прехранио је 80 породица. Неком је клинцу омогућио бицикл за Божић. Иако се не морам нужно слагати са садржајем појединих филмова, јасно ми је да је у исто вријеме омогућио нечијим клинцима да заврше факултет.”

Трехо је ушао и у нови бизнис и власник је франшизе Тrejo's Trayos, а то је подстакло АБЦ да покрене ситком “Food & Familia” који је у одређеној мјери утемељен на његовим личним искуствима, а појавиће се и у главној улози.

И на крају разговора с новинарем Тhe Guardiana, Трехо признаје и да никада није прекинуо да комуницира с ујаком који му је, рекли би неки, упропастио живот, претворио га у зависника и смjестио га иза решетака.

“Сваки пут када би мој ујак Гилберт изашао из затвора покушао бих да му помогнем. Никада нисам одустао од њега”, говори Трехо који је по ујаку, који је на крају умро од посљедица предозирања, назвао и сина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана