Naučnici objasnili kako je Džekson izveo svoj legendarni potez VIDEO

express.hr
Naučnici objasnili kako je Džekson izveo svoj legendarni potez VIDEO

Naučnici su otkrili tajnu ne baš tako lakog trika iz poznatog spota "Smooth Criminal " Majkla Džeksona.

Čuveno naginjanje pjevača pod uglom od 45 stepeni mnogi su pokušavali da objasne na različite načine. Magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali bila su samo neka od mogućih objašnjenja.

Ipak, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je pop legenda mogla da postigne nemoguće i izvede biomehanički nemoguć pokret.

U spotu iz 1987. godine, Džekson se naginje iz zglobova, dok sve vrijeme svoje tijelo održava u pravoj liniji, poput štapa.

Iluziju, koju su mnogi pokušali da imitiraju (najčešće neuspešno), pjevač je izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi.

Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju da naprave ovaj potez kod kuće, da se ne bi povredili.

"Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela može da se sagne maksimalno 20 do 30 stepeni napred. Džekson je uspio to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto nevjerovatno", rekao je Manjul Tripati, koji je u saradnji sa kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Čandigaru u Indiji radio na istraživanju, piše BBC.

Kada bi neko pokušao da izvede taj poznati pokret, primetio bi da taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao Kralj Popa, piše Express.

Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. Prorez u obliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban deo koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje napred, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana