Најпознатији рок фестивал на свијету слиједеће године добија репризу

Агенције
Најпознатији рок фестивал на свијету слиједеће године добија репризу

Незаборавни музички фестивал у Вудстоку, одржан у августу 1969. године, слиједеће 2019. ће обележити 50. рођендан такође фестивалом, саопштили су организатори обиљежавања јубилеја чувеног музичког догађаја хипи ере у САД.

Уметнички центар “Бетел Вудс” (Bethel Wood  Center for the Arts) који се налази на око 160 километара сjеверно од Њујорка, лансирао је промоцију годишњице предвиђене да се одржи од 16. до 18. августа 2019. године, пренијела је агенција Франс прес.

Центар је навео да жели три дана музике, културе и боравка у заједници као прије 50 година. “Људи су прије 50 година дошли у миру, инспирисани да промјене свијет путем музике. Као чувари историјског мјеста, одлучили смо да очувамо ту богату причу и дух, и научимо младе генерације да позитивно доприносе друштву путем музике, културе и духа заједништва”, наводи се у саопштењу тог центра. Многе звијезде фестивала су преминуле, међу којима Џенис Џоплин и Џими Хендрикс, али се на јубиларном фестивалу очекују Џоан Баез или група Ху (Who), који су прије 50 година били на фестивалу.

Фестивал у Вудстоку у августу 1969. године одржан је усред расцијепа америчког друштва због Вијетнамског рата. Фестивал, на коме се очекивало око 50.000 људи, посетило је око 500.000. Фестивал у Вудстоку се сматра најпознатијим икада одржаним рок фестивалом. Многи су мишљења да је то био најбољи пример контра-културе 60-их година и ере хипија. Међу учесницима су били Џоан Баез, Карлос Сантана, Грејтфул дед, Криденс клирвотер ривајвал, Ху, Џеферсон ерплејн, Џо Кокер, Џони Винтер, Џони Мичел, Џенис Џоплин и Џими Хендрикс. Снимљен је и докуменарни филм о Вудстоку у режији Мајкла Водлија, а тадашњи монтажери филма су били Мартин Скорсезе и Телма Скунмејкер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана